Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πότε μπορείς να το αντιμετωπίσεις χωρίς φάρμακα;

Είμαι έγκυος 6 μηνών και τον τελευταίο καιρό αισθάνομαι έντονο μούδιασμα στο εσωτερικό της παλάμης μου. Όταν κοιμάμαι, χειροτερεύει. Τι είναι αυτό που μου συμβαίνει; Τι μπορώ να κάνω για να το αντιμετωπίσω;

Στο ερώτημα απαντά ο ορθοπεδικός Αντώνης Παπασωτηρίου

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά οιδήματα (πρήξιμο) σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως είναι και αυτό του καρπού. Έτσι, προκαλείται συνήθως πίεση του μέσου νεύρου που διέρχεται από την περιοχή του καρπού.

Η πίεση αυτή ευθύνεται συνήθως για τα μουδιάσματα στην παλάμη, κυρίως για τον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και τον μισό παράμεσο. Η αναγνώστρια σας, λοιπόν, πάσχει πιθανότατα από το λεγόμενο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Τι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Είναι μία κοινή πάθηση που εμφανίζεται μόνο στον καρπό από διάφορες αιτίες. Δεν είναι σύμπτωμα μόνο της εγκυμοσύνης. Μια από τις αιτίες, όμως, μπορεί να είναι η εγκυμοσύνη. Άλλοι λόγοι εμφάνισης του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα μπορεί είναι ένα κάταγμα ή και ο θυροειδής, μπορεί για παράδειγμα να πάσχει από κάποιος ασθενής από υποθυροειδισμό. Επιπλέον, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα πλήττει κυρίως άτομα που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ή χρησιμοποιούν για πολλές ώρες τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αφού επιβαρύνουν σημαντικά τον καρπό τους.

xeria-voitheia

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνεται κατόπιν κλινικής εξέτασης ή ενός ηλεκτρομυογραφήματος. Η κλινική εξέταση υποκειμενικά βγάζει υποκειμενικά τη διάγνωση, ενώ  το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια αντικειμενική εξέταση που μας λέει αν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, στην περίπτωση της αναγνώστριας λόγο της εγκυμοσύνης μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μόνο κλινική εξέταση και όχι ηλεκτρομυογράφημα.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο αυτό

Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική  και κατόπιν χειρουργική. Στην συντηρητική θεραπεία συνίσταται ανάπαυση και τοποθετείται νάρθηκας. Αν η θεραπεία αυτή δεν αποδώσει, τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η αναγνώστρια που βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης οφείλει να αντιμετωπίσει την πάθηση συστηματικά- χωρίς φάρμακα δηλαδή.

Ενδέχεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα να οφείλεται στο πρήξιμο της εγκυμοσύνης και κατόπιν να υποχωρήσει το σύνδρομο μαζί με το οίδημα. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτεί καθόλου το χειρουργείο. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η επίσκεψη σε έναν ειδικευμένο ορθοπεδικό γιατρό για να γίνει διάγνωση και θεραπεία της πάθησης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχω μουδιάσματα στην πλάτη και τσιμπιές στο στέρνο. Τι μου συμβαίνει;

Η πρώτη αιτία αρθρίτιδας στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Πόνοι στον αστράγαλο: Μήπως μου «γύρισε το πόδι»;

Σχετικά άρθρα