Πώς θα αντιμετωπίσω την κάκωση στον μηνίσκο;

6 Μαρτίου 2013


Οι πόνοι στο γόνατο γίνονται τις περισσότερες φορές πολύ έντονοι και μας δυσκολεύουν στο να ανταπεξέλθουμε τις απαιτήσεις τις καθημερινότητάς μας. Μία από τις συνηθέστερες περιπτώσεις πόνου στο γόνατο είναι η κάκωση μηνίσκου.Γράφει ο Ορθοπεδικός Αντώνης Παπασωτηρίου


Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι: ο έσω και ο έξω σε σχήμα ημισεληνοειδές. Οι μηνίσκοι είναι ελαστικές κατασκευές που παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων. Διαδραματίζουν το ρόλο του «αμορτισέρ» του γόνατος.


-Που οφείλεται ο πόνος στον μηνίσκο;
Οι βλάβες των μηνίσκων είναι τραυματικές ή εκφυλιστικές. Οι μηνίσκοι τραυματίζονται με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης. Αυτός ο μηχανισμός δεν συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ αλλά και με ένα απλό περπάτημα σε σκαλοπάτι. Η παχυσαρκία είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας . Στην τρίτη ηλικία οι ρήξεις μηνίσκων είναι κυρίως εκφυλιστικού χαρακτήρα.


-Ποια είναι τα συμπτώματα;


Στην κλινική εξέταση μετά την κάκωση τα κύρια ευρήματα είναι ο πόνος εσωτερικός ή εξωτερικός ανάλογα με τον μηνίσκο που έπαθε την ρήξη. Περιορισμός στις κινήσεις του γόνατος καθώς και διόγκωση του γόνατος από αίμαρθρο που δημιουργείται μετά την ρήξη του μηνίσκου.


-Πώς γίνεται η διάγνωση;
Απαραίτητο εργαλείο στην διάγνωση των κακώσεων των μηνίσκων είναι αρχικά η καλή κλινική εξέταση με ειδικές δοκιμασίες (Mc Murray) καθώς και η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας (M.R.I).


-Πώς θεραπεύεται η κάκωση στον μηνίσκο;
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική με ελαστικό επίδεσμο και ασκήσεις τετρακεφάλου ή χειρουργική με την μέθοδο της αρθροσκόπησης.
Φωτογραφίες από αντιμετώπιση της κάκωσης μηνίσκου με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ