Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης του πόνου στον ώμο!

15 Μαΐου 2013


Ο πόνος στον ώμο μπορεί να γίνει συχνά αφόρητος  και να μας δυσκολέψει στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Είναι, λοιπόν, χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες εμφάνισης πόνου στον ώμο, ώστε να είμαστε σε θέση να τις αναγνωρίζουμε και να απευθυνόμαστε στον ειδικό για την αντιμετώπισή τους.


Γράφει ο Ορθοπεδικός Μάνος Αντωνογιαννάκης


Εξάρθρημα ώμου


Το εξάρθρημα είναι συνήθως τραυματικής αιτιολογίας. Για να γίνει ένα εξάρθρημα ώμου συνήθως απαιτείται μεγάλη βία. Σε ορισμένους όμως ασθενείς με χαλαρές αρθρώσεις είναι δυνατό να εξαρθρωθεί ο ώμος με μικρή βία ενώ ορισμένοι ασθενείς μπορούν να εξαρθρώνουν τον ώμο τους κατά βούληση.Όταν εξαρθρώνεται η κεφαλή του βραχιονίου είναι βέβαιο ότι ορισμένα ανατομικά στοιχεία του ώμου έχουν υποστεί σημαντικές βλάβες. Ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο και δεν επιτρέπει κινήσεις στον ώμο του. Εφόσον γίνει ανάταξη του εξαρθρήματος με ειδικούς χειρισμούς (ή ακόμα και γενική αναισθησία) ακολουθεί συνήθως περίοδος ακινησίας με ανάρτηση του άνω άκρου και έπονται φυσιοθεραπείες για την ομαλή επιστροφή του ασθενούς στις δραστηριότητές του.


Αυτό που έχει διεθνώς παρατηρηθεί είναι ότι όσο μικρότερη η ηλικία του πρώτου εξαρθρήματος και όσο μεγαλύτερο το επίπεδο της δραστηριότητας του ασθενούς, τόσο αυξάνει η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος στο μέλλον. Έτσι, για έναν ασθενή 20 ετών με αθλητικές δραστηριότητες η πιθανότητα να υποστεί δεύτερο εξάρθημα ώμου ανεξάρτητα από τη συντηρητική θεραπεία που ακολούθησε στο πρώτο εξάρθρημα, πλησιάζει το 100%.


Ρήξη Τενοντίου Πετάλου


Η ρήξη του τενοντίου πετάλου συνήθως είναι τραυματικής αιτιολογίας μετά από πτώση, εξάρθρημα ώμου ή απότομη άρση βάρους. Μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, αν και είναι συχνότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου οι τένοντες είναι ήδη καταπονημένοι και έχουν υποστεί κάποιου βαθμού εκφύλιση.Το κύριο σύμπτωμα του ασθενούς με ρήξη τενοντίου πετάλου είναι ο πόνος, ο οποίος συνήθως διαταράσσει το νυχτερινό ύπνο. Εκτός από πόνο ο ασθενής αισθάνεται και μυϊκή αδυναμία σε ορισμένες κινήσεις του ώμου, ανάλογα με ποιο τμήμα του τενοντίου πετάλου έχει υποστεί ρήξη.


Η ρήξη του τενοντίου πετάλου, εφόσον είναι μικρή, μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά συντηρητικά, δηλαδή με συγκεκριμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, που έχει σαν στόχο την ενίσχυση των τενόντων που δεν έχουν υποστεί ρήξη, ώστε να μπορούν να αντιρροπούν τον ελλειμματικό τένοντα. Αυτό συνήθως επιφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση του τενοντίου πετάλου αποτελεί σήμερα μια εξαιρετική λύση για την οριστική ανακούφιση των ασθενών, καθώς μπορεί και αποκαθιστά ανατομικά τις βλάβες, επιτρέπει τη φυσική επούλωση των τενόντων στη φυσική τους θέση και προλαμβάνει την εκφύλιση των μυών.


Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα


Πρόκειται για διαταραχή της αρχιτεκτονικής δομής του τενοντίου πετάλου, όπου γίνεται προοδευτική εναπόθεση αλάτων ασβεστίου. Τι ακριβώς πυροδοτεί την έναρξη αυτής της ασβεστοποίησης δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο, όμως πιστεύεται ότι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί ή εκφύλιση του τενοντίου πετάλου μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση.


Συνήθως ο ασθενής με ασβεστοποιό τενοντίτιδα παρουσιάζεται με έντονο, αιφνίδιο πόνο στον ώμο, που περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις. Η κρίση αυτή συνήθως διαρκεί μερικές μέρες και συχνά υποχωρεί με συντηρητική αγωγή. Μερικές φορές όμως, μπορεί να μεταπέσει σε χρονιότητα, με διάχυτο πόνο που περιορίζει τις κινήσεις, ή να μπορεί να παρουσιάσει μια πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αρθροσκοπική αντιμετώπιση, με αφαίρεση των ασβεστώσεων και ακόλουθη συρραφή του τενοντίου πετάλου.


Παγωμένος Ώμος (συμφυτική θυλακίτιδα)


Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πάθησης είναι ο πόνος και ο έντονος περιορισμός της κίνησης του ώμου. Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να είναι αιφνίδια, χωρίς προηγούμενο τραυματισμό ή άλλη αιτία (πρωτοπαθής παγωμένος ώμος) ή μπορεί να ακολουθήσει κάποιο τραυματισμό (δευτεροπαθής παγωμένος ώμος). Ανεξάρτητα από το ποια είναι η αιτία, η αρθροσκοπική λύση των συμφύσεων και κινητοποίηση του ώμου, βοηθά σημαντικά στην ταχεία αποκατάσταση του ασθενούς. Άμεσα μετεγχειρητικά απαιτείται έναρξη συγκεκριμένου προγράμματος φυσιοθεραπείας, που έχει σαν στόχο τη διατήρηση του εύρους κίνησης που επιτεύχθηκε στο χειρουργείο.


Κατάγματα ωμικής ζώνης


Μια πληθώρα καταγμάτων είναι δυνατό να συμβούν γύρω από την άρθρωση του ώμου μετά από ατύχημα. Ανάλογα με το είδος του κατάγματος μπορεί να ακολουθήσει συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ ορισμένα κατάγματα της ωμικής ζώνης μπορούν να αποκατασταθούν αρθροσκοπικά.


Αρθρίτιδα του Ώμου


Ουσιαστικά πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη βλάβη της άρθρωσης του ώμου, με κύριο χαρακτηριστικό την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Όπως ακριβώς και η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος, η αρθρίτιδα του ώμου μπορεί να εμφανιστεί χωρίς σαφή αιτία ή να επέλθει μετά από τραυματισμό. Στα αρχικά στάδια της νόσου ο ασθενής μπορεί να έχει μείωση των συμπτωμάτων με αρθροσκοπική αντιμετώπιση, ενώ σε βαρύτερες καταστάσεις συνήθως χρειάζεται να αρθροπλαστική (δηλαδή αντικατάσταση μέρους ή ολόκληρης της άρθρωσης με τεχνητή).ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΣΤΕΡ***** ****
00:07 Τρίτη 26/07/2016
Καλησπέρα σας Είμαι 62 ετών και από τον Αύγουστο του 2015 έχω χάσει την όσφρησή μου Λυπάμαι για την δραματική αυτή εξέλιξη την κατ εμέ απώλεια ποιότητας ζωής Υπάρχει τρόπος ανάκτησης με βοήθεια αγωγής ή είναι τελικά χαμένο το παιγνίδι Σε τι ειδικότητας εξειδικευμένου ΩΡΛ γιατρού πρέπει να επισκεφθώ αν υπάρχει λύση στο πρόβλημά μουΕυχαριστώ πολύ για την φιλοξενία Με απέραντη εκτίμηση ΣΤΕΡΓΙΟΥ Χρήστος
αθαν***** ****
11:55 Παρασκευή 22/07/2016
Ποναω στον ωμο με εντονο το συναισθημα του πονου στο μπρατσοΤη νυχτα ποναω πολυΕβγαλα ακτινογραφια και ο γιατρος διεγνωσε μετακινηση του οριζοντιου οστουclavicle ligo προς τα πανωΕιπε οχι εγχειρισιμονα κανω κολυμπικαι να βαζω τις παλαμες ενωμενες πισω απο το σβερκο και τη μεσηΕΝΔΙΑΜΕΣΑ αλλος γιατρος μου εγραψε θεραπεια εβδομαδας με Arcoxia 60 kai μου εκανε δυο ενεσεις κορτιζονης στον ωμοΣτο τελος της θεραπειας δε πονουσα σχεδον καθολουΣε λιγες μερες ξαναρχισε ηπιος πονος που εγινε ανυποφορος μετα που ξεκινησα χαλαρο κολυμπιΤη νυχτα υποφερωτι να κανω
Αντώ***** ****
14:24 Πέμπτη 3/09/2015
Γιατρέ καλησπέρα πριν από 20 χρόνια στα 25 μου τώρα είμαι 45 χρόνων έβγαλα τον αριστερό μου ώμο Εκτοτε έβγαινε με οποιαδήποτε απρόσεκτη κίνηση έγινε κατ επανάληψη σύνολο 5 φορές στα επόμενα 20 χρόνια Δεν χειρουργήθηκα ποτέ Το τελευταίο διάστημα 3 μήνες το χέρι πονάει απίστευτα ολόκληρο αν το αγγίξω διαπιστώνω πως ο πόνος είναι απο το μπράτσο ως τον αγκώνα Εχει γίνει δύσκολη η οποιαδήποτε κίνησή του δεν μπορώ δε πλέον να σηκώσω οτιδήποτε Κατά τις νυχτερινές ώρες ξυπνάω από τον πόνο ιδίως αν το χέρι είναι ισιο Αν το φέρω μπροστά στο στήθος μου στη στάση που θα ήταν αν δενόταν ας πούμε ο πόνος λιγοστεύει Κατά τη διάρκεια της μέρας και καθώς το χέρι κινείται μοιραία ο πόνος λιγοστεύει υποχωρεί αλλά απομένει αρκετός Τι μου προτείνετε Σας ευχαριστώ πάρα πολύ
APOS***** ****
19:00 Πέμπτη 13/03/2014
πριν 2 περιπου χρονια ειχα ενα ατυχημα με καταγμα στον αυχενα τον αριστερο ομοτην μεση και καπια πλευρα απο τοτε με πονανε τα χερια μου στου ωμους και στους βραχειονεςπηγα σε ορθοπαιδικο εκανα καπια μαγνιτηκη και μου ειπε οτι εχω θυλακιτιδα καιμερικη ρηξη τενοντααυτα ος προς τα χεριαος προς την μεση οταν περπατω και ειμε ξαπλα ολα καλα οταν ομος καθομαι σε καρεκλα ποναω χαμηλα στη μεση και μπροστα αριστερα και δεξεια στο ισχιοθα ηθελα να μου πειτε αν εχουν σχεση με τα καταγματα που ειχαοσο για το ατυχημα ηταν πεσιμο απο υψος 5 μετρα περιπου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεωρώ ότι είμαι κοντός. Πώς μπορώ να ψηλώσω;
Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία
Θεωρώ ότι είμαι κοντός. Πώς μπορώ να ψηλώσω;
Ρύζι με τόνο
Light & Υγιεινά
Ρύζι με τόνο
Πώς θα βοηθήσω κάποιον με διατροφική διαταραχή;
Οδηγός βοήθειας για συγγενείς/φίλους...
Άγχος και αλκοόλ: Τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται;
Ούτε το αλκοόλ δεν μου μειώνει το άγχος,...
Φίλοι VS σχέση: Ποιος θα επικρατήσει;
Να τον αφήσω να φύγει και να είμαι διπλά...