Πετάξτε τις πατερίτσες με 5 νέες θεραπείες!

Το ενδιαφέρον των φιλάθλων, και όχι μόνον, προκάλεσε τον περασμένο Ιούνιο η πρωτοποριακή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Σεμπάστιαν Λέτο, σε κέντρο της Ιταλίας.

Το ανακοινωθέν της ομάδας ανέφερε ότι «…ο αθλητής αναμένεται να πάρει εξιτήριο την προσεχή Δευτέρα και να ξεκινήσει πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο σε έναν περίπου μήνα προβλέπει εμφύτευση χονδροκυττάρων…»

Η εμφύτευση χονδροκυττάρων είναι μία από τις πιο πρωτοποριακές ορθοπεδικές επεμβάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν σύντομα καθημερινή πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν νέα υλικά και μεθόδους και υπόσχονται ότι -τα επόμενα χρόνια- επώδυνες ορθοπεδικές παθήσεις θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και αναίμακτα. Το «Eθνος – Υγεία» παρουσιάζει σήμερα το πώς γίνεται η μεταμόσχευση χονδροκυττάρων και πώς εφαρμόζονται καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης ορθοπεδικών παθήσεων.

Νανοτεχνολογικά υλικά υπόσχονται αποτελεσματική θεραπεία σε ορθοπεδικά προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Τα υλικά δημιουργούνται μέσω της μηχανικής των ιστών και της βιομιμητικής στρατηγικής, δηλαδή της διαδικασίας προσομοίωσης των φαινομένων που συμβαίνουν στη φύση. Η νανοτεχνολογία συνεισφέρει σημαντικά στην παραγωγή «έξυπνων» βιοϋλικών και βιοενεργών μορίων. Νανοϋλικά με ενισχυμένες μηχανικές ιδιότητες μπορούν να αντικαταστήσουν αυτά που χρησιμοποιούνται στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα τώρα, τα οποία δεν είναι ανθεκτικά στις πιέσεις που υφίστανται στο εσωτερικό του οργανισμού. Σε διαστάσεις νανομέτρου, μπορούν τώρα να παραχθούν διάφορες δομές και συστήματα.

Κύτταρα που λαμβάνονται από τον πάσχοντα, μπορούν να χορηγηθούν για αποκατάσταση βλαβών στους χόνδρους του γόνατος. Η νέα αυτή τεχνική εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ και αναμένεται να οδηγήσει σε επανάσταση στη θεραπεία σοβαρών ορθοπεδικών προβλημάτων. Πρόκειται για εξέλιξη της μεθόδου μεταμόσχευσης χονδροκυττάρων, τα οποία λαμβάνονται από τον ίδιο τον πάσχοντα και υφίστανται ειδική καλλιέργεια στο εργαστήριο. Η διαφορά της συνίσταται στο ότι η θεραπεία ολοκληρώνεται στο ίδιο χειρουργικό στάδιο. Λαμβάνεται ποσότητα υγιούς χόνδρου από το πάσχον γόνατο και μετά από ειδική επεξεργασία επανεμφυτεύεται σε ειδικό ικρίωμα που προάγει τη χονδρογένεση.

Πηγή: Έθνος Υγεία

Σχετικά άρθρα