Πότε πρέπει να κάνουμε μέτρηση οστικής πυκνότητας;

Τα προβλήματα στα οστά αφορούν όλες σχεδόν τις γυναίκες καθώς ο χρόνος περνά. Χρήσιμο είναι, λοιπόν, να γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κόκαλά μας, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η οστεοπόρωση.

Τι είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας;

Είναι μια εξέταση σαν ακτινογραφία που γρήγορα και με ακρίβεια μετρά την πυκνότητα των οστών. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ανίχνευση της οστεοπενίας ή της οστεοπόρωσης, ασθένειες στις οποίες η πυκνότητα των οστών είναι χαμηλή και ο κίνδυνος καταγμάτων υψηλός.

Πριν τη μέτρηση οστικής πυκνότητας:

Αν υπάρχει περίπτωση να είστε έγκυος, ενημερώστε το γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη μέτρηση οστικής πυκνότητας. Πέρα από αυτό, δεν χρειάζεται να αλλάξετε την καθημερινότητά σας πριν κάνετε την εξέταση αυτή. Φάτε, πιείτε και πάρτε όλα τα φάρμακά σας όπως θα κάνατε κανονικά. Ωστόσο, μην πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου ή φάρμακα που περιέχουν ασβέστιο για 24 ώρες πριν από την εξέταση της πυκνότητας των οστών σας.

Αν τα αποτελέσματα δείξουν χαμηλή πυκνότητα;

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, ο γιατρός σας θα σας προτείνει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν, αρχής γενομένης από την φαρμακευτική αγωγή που βοηθά στη διατήρηση ή το εκ νέου χτίσιμο των οστών. Θα σας παροτρύνει, επίσης, να ασκηθείτε περισσότερο και να δώσετε προσοχή στην πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνουμε την μέτρηση;

Το χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη της εξέτασης εξαρτάται από τα αποτελέσματα της μέτρησης. Εάν τα οστά σας δεν παρουσιάζουν κάποια ανησυχητική ένδειξη, η μέτρηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.

Αν είστε μέσα στο μέσο εύρος των ανησυχητικών τιμών που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, πρέπει να το επαναλαμβάνετε κάθε 1-2 χρόνια, ενώ αν σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να το επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο.  

Είναι ακριβή τα αποτελέσματα της μέτρησης;

Ασφαλώς. Ωστόσο, οι ερευνητές εργάζονται για την ανεύρεση μέθοδου για την πραγματοποίηση ακόμη πιο ακριβών προβλέψεων. Η νέα μέθοδος που επεξεργάζεται βασίζεται σε περαιτέρω πληροφορίες όπως το ιατρικό ιστορικό και η ηλικία. Η ελπίδα ο προβλεπόμενος κίνδυνος κατάγματος για μια γυναίκα θα τίθεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Σχετικά άρθρα