Τι μπορεί να κρύβει ένας πρησμένος όρχις;

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, χειρουργόςουρολόγος, διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, μας εξηγεί τις είναι οι διογκώσεις του οσχέου και τι μπορεί να σημαίνουν.

Γιατί μπορεί να διογκωθεί το όσχεο στους άνδρες;

Συνήθως τις περισσότερες φορές οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μία διόγκωση στην περιοχή των ανδρικών γεννητικών οργάνων είναι απλές και εμφανείς αλλά ορισμένες φορές μπορεί και να κρύβουν σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος του όρχεως. Γι αυτό ο καθένας θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος και να αναζητά άμεσα ιατρική συμβουλή αν διαπιστώσει μία ανεξήγητη διόγκωση στο όσχεο. Μία αύξηση του μεγέθους του οσχέου μπορεί να κρύβει  τραυματισμό, υδροκήλη, καρκίνο του όρχεως, λοίμωξη,  άλλες καταστάσεις όπως πχ το ιδιοπαθές οίδημα του οσχέου, το οίδημα από ελαττωμένη θρέψη ή αυτό που συνοδεύει γενικευμένο οίδημα του σώματος (πχ σε ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια), κιρσοκήλη.

 Πώς καταλαβαίνουμε εάν πρόκειται για απλό ή για σοβαρότερο ζήτημα;

Αυτό εκτιμάται μόνο από τον ειδικό ο οποίος θα βασιστεί στα συνοδά συμπτώματα του ασθενούς. Η ύπαρξη ή μη πόνου πχ είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να προσανατολιστεί κανείς στη σωστή διάγνωση.

Ο πόνος κρύβει κάτι απλό ή όχι;

Μία πολύ σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται με επώδυνο και διογκωμένο όρχι είναι η συστροφή του. Στην περίπτωση αυτή ο όρχις έχει φέρει μία στροφή γύρω από τα αγγεία του με αποτέλεσμα να τα στραγγαλίζει, γεγονός που οδηγεί μέσα σε λίγες ώρες στη νέκρωσή και καταστροφή του. Αν μία περίπτωση συστροφής δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε απώλεια του όρχεως.

Βέβαια, αν ένας όρχις είναι επώδυνος δεν σημαίνει πάντα ότι έχει υποστεί συστροφή, αν και αυτή είναι πάντα η πρώτη πιθανότητα που θα πρέπει να αποκλειστεί. Πόνο στον όρχι μπορεί να προκαλέσουν και φλεγμονές της περιοχής, όπως είναι οι επιδιδυμίτιδες και ορχεοεπιδιδυμίτιδες, που προκαλούνται από μικρόβια.

Η απουσία πόνου υποδηλώνει κάτι σοβαρό;

Όταν μία διόγκωση του οσχέου δεν συνοδεύεται από πόνο η σκέψη του γιατρού πηγαίνει πάντα προς άλλες καταστάσεις, με σοβαρότερη τον καρκίνο του όρχεως. Όλοι οι άνδρες αλλά και η μητέρες μικρών αγοριών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν διαπιστώσουν μία διόγκωση σε έναν όρχι χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν ουρολόγο. Μπορεί να είναι υδροκήλη – μια συνηθισμένη πάθηση, που προκαλεί ανώδυνη διόγκωση- μπορεί να είναι επίπτωση ενός φαινομενικά απλού τραυματισμού, μπορεί όμως να είναι και καρκίνος. Ο καρκίνος των όρχεων παρότι… καρκίνος, έχει πολύ καλή πρόγνωση, και μπορεί να θεραπευτεί έως και 100% αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωσή του.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα