Ήπια γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Η αντιμετώπιση με... χυμό

11 Μαΐου 2016

Σύμφωνα με μελέτη , στη θεραπεία της ήπιας γαστρεντερίτιδας στα παιδιά μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτεμεσματικά η χορήγηση ενός αραιού χυμού μήλου σε σχέση με ένα ηλεκτρολυτικό διάλυμα.

Γράφει ο παιδίατρος Νίκος Βουδούρης 

  Σε μελέτη 647 παιδιών στο Καναδά, όπου παρουσίαζαν ήπια γαστρεντερίτιδα με ελάχιστη αφυδάτωση,τα συμπτώματα αντιμετωπίστηκαν με την κατανάλωση χυμού μήλου , ο οποίος φάνηκε να προτιμάται περισσότερο σε σύγκριση με τα πρότυπα διαλύματα διατήρησης ηλεκτρολυτών.

  Βέβαια τα αποτελέσματα αυτά αμφισβητούνται για τη διαχείρηση της διατήρησης των ηλεκτρολυτών όταν αρχίσει η διάρροια.

  ο Dr. Freedman από το τμήμα επείγουσας ιατρικής του Πανεπιστημίου στο Καναδά, συντόνιζε σε έρευνα με παιδιατρικά περιστατικά με ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Επέλεξε ασθενείς ηλικίας 6 -60   μηνών, που ζύγιζαν τουλάχιστον 8kg και είχαν τουλάχιστον 3 επεισόδεια εμετού ή διάρροιας μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες και με συμπτώματα που δεν διαρκούν περισσότερο απο 69 ώρες.

  Τα παιδιά είχαν μέση ηλικία 28 μηνών , τα 331 εκ των οποίων ήταν αγόρια. Τα παιδιά έλαβαν χυμό μήλου ή διάλυμα διατήρησης ηλεκτρολυτών με γεύση μήλο , όπου έγινε με κλασματική χορήγηση υγρών σε ποσότητα 5 ml κάθε 2 εώς 5 λεπτά.

    Απο τα 323 παιδιά που έλαβαν το χυμό, τα 54 εμφάνισαν κάποια μορφή αποτυχίας στη θεραπεια,  σε σύγκριση μετα 81 παιδιά που έλαβαν θεραπεία με διάλυμα ηλεκτρολυτών . Αποτυχία της θεραπείας ορίστηκε η ενδοφλέβια ενυδάτωση , η νοσηλεία  ή μία μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο γιατρό, τα παρατεταμένα συμπτώματα , η απώλεια του 3% του σωματικού βάρους ή άλλο σύμπτωμα σημαντικής αφυδάτωσης.

  Οι συγγραφείς αναφέρουν πως τα παιδιά που ήταν στην ομάδα που έλαβαν το χυμό μήλου  ήταν πιο πρόθυμα να πιούν τα υγρά τους από ότι τα παιδιά που τους δόθηκε το ηλεκτρολυτικό διάλυμα, το οποίο ήταν πιθανώς λιγότερο εύγευστο παρά τη προσθήκη αρώματος μήλου.

  Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως η χορήγηση χυμού μήλου σε παιδια με μικρή αφυδάτωση είναι πιο σημαντική απο τη κατανάλωση γλυκόζης που πιθανόν να περιέχεται στο χυμό, καθώς πολλοί ανησυχούν για την περιεκτικότητα του χυμού σε ζάχαρη.

  Στις περισσότερες χώρες , η χρήση του αραιού χυμού μήλου προτιμάται και είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση  για τη χρήση διαλύματος διατήρησης ηλεκτρολυτών σε παιδιά με ήπια γαστρεντερίτιδά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ