Πώς θα απαλλαγώ από τις πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να μην είναι μία απαραίτητα επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία μας, όμως είναι πολύ επώδυνη. Ανάλογα με τον τύπο της πέτρας και την αιτιολογία της ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να διαφέρει γι’ αυτό και θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα τον θεράποντα ιατρό μας.

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά (ή αλλιώς νεφρική λιθίαση) είναι μικρές, σκληρές καταθέσεις που σχηματίζονται μέσα τα νεφρά μας. Οι πέτρες δημιουργούνται από μεταλλικά και όξινα άλατα. Έχουν πολλές αιτίες εμφάνισης και μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε τμήμα του ουροποιητικού μας συστήματος – από τα νεφρά μέχρι την ουροδόχο κύστη. Το να έχει κανείς πέτρες στα νεφρά  είναι μία αρκετά επίπονη κατάσταση, αλλά οι βλάβες που προκαλούνται συνήθως δεν είναι μόνιμες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μια πέτρα στα νεφρά δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να κινείται στο νεφρό σας ή θα περάσει στον ουρητήρα σας – το σωλήνα που συνδέει το νεφρό και την ουροδόχο κύστη. Σε αυτό το σημείο, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:  ο έντονος πόνος στα πλευρά, ο πόνος που απλώνεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στη βουβωνική χώρα, ο πόνος που έρχεται κατά κύματα και αυξομειώνεται σε ένταση, ο πόνος κατά την ούρηση, τα ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα, τα δυσώδη ούρα, η ναυτία και ο έμετος, η  επίμονη ανάγκη για ούρηση, η ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο, ο πυρετός και τα ρίγη.

Που οφείλεται η εμφάνιση πέτρας στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά συχνά δεν έχουν σαφή αιτιολογία, αν και διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους. Σχηματίζονται συνήθως όταν τα ούρα μας περιέχει περισσότερες ουσίες  όπως ασβέστιο, το οξαλικό και το ουρικό οξύ. Αν τα ούρα μας , τα ούρα μας δεν έχουν τις απαραίτητες ουσίες που αποτρέπουν τις κρυσταλλικές ουσίες να κολλήσουν μεταξύ τους, δημιουργείται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στα νεφρά;

Η  θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της πέτρας και την αιτιολογία της.

Μικρές πέτρες με ελάχιστα συμπτώματα: Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά δεν απαιτούν επεμβατική θεραπεία. Μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με τις εξής συμβουλές:

Πίνετε νερό. Η κατανάλωση 2-3 λίτρα την ημέρα βοηθά να καθαρίσετε το ουροποιητικό σας σύστημα..
Παυσίπονα. Μια μικρή πέτρα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Για την ανακούφιση από τον  ήπιο πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παυσίπονα.
Φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αγωγή για να σας βοηθήσει, χαλαρώνοντας τους μύες του ουρητήρα σας.

Μεγάλες πέτρες με συμπτώματα: Οι  πέτρες στα νεφρά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέτρα – είτε επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλες για να φύγουν από μόνες τους είτε επειδή προκαλούν αιμορραγία, νεφρική βλάβη  και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος – μπορεί να απαιτήσουν επεμβατική θεραπεία. Για να απαλλαγείτε από αυτές μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Ηχητικά κύματα:  Διαλύουν ορισμένες πέτρες στα νεφρά ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα.

Χειρουργική επέμβαση: Συνίσταται για την αφαίρεση πολύ μεγάλων πετρών. Μια διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική νεφρολιθοτομή περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση πέτρας στα νεφρά με μικρά τηλεσκόπια και όργανα που εισάγονται μέσω μιας μικρής τομής στην πλάτη.

Αφαίρεση με ουρητηροσκόπιο. Για να αφαιρέσετε μια μικρότερη πέτρα στο νεφρό ή ουρητήρα, ο γιατρός σας μπορεί να περάσει ένα λεπτό φωτισμένο σωλήνα (ουρητηροσκόπιο) εξοπλισμένο με μια φωτογραφική μηχανή  μέσω της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης στον ουρητήρα σας.

Επέμβαση του παραθυρεοειδούς αδένα: Μερικές πέτρες ασβεστίου  προκαλούνται από υπερδραστήριο παραθυρεοειδή αδένα. Πρόκειται για τον αδένα που βρίσκεται στις τέσσερις γωνίες του θυρεοειδούς αδένα σας, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ.

Πηγή: Mayoclinic.com

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα