Είναι καλός αλλά όχι τόσο ωραίος: Να κάνω σχέση μαζί του;

Ένα από τα όμορφα πράγματα στους ανθρώπους είναι ότι δεν χρειάζεται ο σύντροφός μας (άντρας ή γυναίκα), να μοιάζει με μοντέλο για να τον βλέπουμε όμορφο. Το γεγονός ότι η ομορφιά βρίσκεται στα μάτια εκείνου που κοιτάει είναι υπέρ μας. Θεωρούμε όμορφα τα άτομα του άλλου φύλου και νιώθουμε να μας ελκύουν.

Βέβαια, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να τους βάλουμε σε σειρά σύμφωνα με το πόσο όμορφους τους βλέπουμε. Αλλά όταν πρόκειται για την προσωπική μας προτίμηση, το μόνο που μετράει είναι, κατά πόσο κάποιος ανταποκρίνεται στο δικό μας πρότυπο ομορφιάς. Το πρότυπο αυτό συμπεριλαμβάνει όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους που η εμφάνισή τους μας ελκύει. Αν μας αρέσει η εξωτερική τους εμφάνιση, νιώθουμε και μια σεξουαλική έλξη.

Είναι πιθανόν ξεκάθαρο για σας, ότι ο άνθρωπος που θα παντρευτείτε, θα πρέπει να είναι κάποιος που θεωρείτε εμφανίσιμο και σεξουαλικά ελκυστικό. Αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο σε όλους.

Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν, ότι η εμφάνιση και η σεξουαλική ελκυστικότητα του συντρόφου τους δεν θα πρέπει να είναι σημαντικές γι’ αυτούς. Μπορεί να σκέφτονται ότι δεν είναι κάτι που αξίζει ουσιαστικά κι ότι είναι λίγο ζωώδες να δίνει κάποιος τόση σημασία στα εξωτερικά στοιχεία ενός ανθρώπου, ενώ εκείνο που μετράει πιο πολύ είναι ο εσωτερικός του πλούτος. Ίσως νιώθουν και ένοχοι που δεν βρίσκουν το σύντροφό τους σεξουαλικά ελκυστικό, τη στιγμή που είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Νιώθουν ντροπή για το σεξουαλικό τους ένστικτο και θεωρούν ότι θα πρέπει να το ελέγχουν.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε ζωντανοί οργανισμοί. Έχουμε τα ένστικτα του ζώου. Κι αν είμαστε και σεξουαλικά ζωντανοί, τότε αναπόφευκτα η εμφάνιση μετράει. Αν καταλήξουμε να παντρευτούμε ή να κάνουμε σχέση με κάποιον που δεν τον βλέπουμε όμορφο και σεξουαλικά ελκυστικό, τότε τη ζωή μας θα τη νιώθουμε γυμνή. Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας για το αν ο σύντροφός σας είναι σεξουαλικά ελκυστικός και όμορφος για σας, ότι ανταποκρίνεται στο πρότυπό σας. Είτε είστε δύσκολος είτε εύκολος, σε σχέση μ’ αυτό το πρότυπο, θα πρέπει να νιώθετε καλά που ζητάτε ο σύντροφός σας να καλύπτει το πρότυπό σας. Είναι ο μόνος τρόπος να νιώθετε ζωντανοί.

Υπάρχει μια όπερα, όπου ο διάβολος πείθει έναν αφελή νέο άντρα, ότι πρέπει να απελευθερωθεί απ’ τα ζωώδη ένστικτά του, κι αυτό μπορεί να το πετύχει με το να παντρευτεί μια γυναίκα με μούσι. Πολύ σύντομα ο νέος άντρας καταλαβαίνει ότι έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος· Αν κατανοήσετε τη γνησιότητα και τη σημασία των σεξουαλικών σας αναγκών, δεν θα κάνετε ποτέ ένα τέτοιο λάθος.

Αν σας ρωτούσα: «Είναι ο σύντροφός σας εμφανίσιμος σύμφωνα με το πρότυπό σας για την ομορφιά. Προσοχή όχι σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα! Ικανοποιεί αρκετές ερωτικές και συναισθηματικές ανάγκες σας;», είναι πιθανό ότι θα μου απαντούσατε αμέσως: «Και βέβαια είναι». Αν αυτή η απάντηση δεν ήταν άμεση, τότε καλό θα ήταν ν’ αναρωτηθείτε αν κάτι πηγαίνει στραβά στη σχέση σας και στις επιλογές σας.

Το σεξουαλικό πάθος…

Όπως είναι γνήσιο και ηθικό να θέλετε να νιώθετε σεξουαλική έλξη προς το σύντροφό σας, είναι εξίσου σημαντικό να νιώθετε ότι θέλετε ένα σύντροφο με τον οποίον μπορείτε να έχετε συναρπαστικές σεξουαλικές εμπειρίες που σας ικανοποιούν. Για να το πετύχετε αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη διαφορά μεταξύ των σεξουαλικών εμπειριών που είναι ζεστές, τρυφερές, ρομαντικές, και εκείνων που είναι γεμάτες με σεξουαλική δύναμη και πάθος. Ιδανικά, οι σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να είναι ρομαντικές αλλά και γεμάτες πάθος. Αν το σεξ με τον σύντροφό σας είναι ρομαντικό αλλά όχι γεμάτο σεξουαλική δύναμη, όπως ήταν με προηγούμενους συντρόφους, θα πρέπει να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας για το αν θα συνεχίσει να είναι ικανοποιητικό καθώς θα περνάει ο καιρός. Μερικές φορές οι άνθρωποι πείθουν τον εαυτό τους, ότι το σεξ θα συνεχίσει να είναι καλό. Αργότερα όμως συνειδητοποιούν ότι κορόιδευαν τον εαυτό τους.

Αυτό συνέβη και στη Γουέντι. Η προηγούμενη σχέση της με τον Γουόλτερ, ήταν άστατη, χαοτική, και τελικά της έφερε πολύ πόνο. Αλλά το σεξ ήταν πάντα πολύ καλό – δυνατό και γεμάτο πάθος, είτε ένιωθαν αγάπη μεταξύ τους, είτε μίσος και θυμό. Η καινούργια σχέση της με τον Τοντ ήταν πολύ διαφορετική. Σε αντίθεση, με τον συναισθηματικό οδοστρωτήρα του Γουόλτερ, ο Τοντ ήταν ήρεμος, σταθερός, και της έδινε συναισθηματική ασφάλεια. Τον αγαπούσε πραγματικά για όλα αυτά. Αλλά το σεξ με τον Τοντ δεν ήταν όπως με τον Γουόλτερ. Ήταν ζεστός και τρυφερός στο σεξ -και ήταν κάτι που εκείνη απολάμβανε- αλλά της έλειπε το πάθος που είχε βιώσει με τον Γουόλτερ. Η αρχική της αντίδραση ήταν θετική, αλλά αργότερα άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό ήταν γι’ αυτήν το σεξουαλικό πάθος. Συνειδητοποίησε ακόμα, ότι δεν μπορεί να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της χωρίς αυτό το πάθος, κι ότι θα έπρεπε να βρει έναν σύντροφο που να συνδυάζει τις συναισθηματικές αρετές του Τοντ και τις σεξουαλικές του Γουόλτερ.

Κείμενο του ψυχοθεραπευτή Nick Duffell

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέσεις: Έχεις αναρωτηθεί αν ο σύντροφός σου σε καλύπτει;

Τι να κάνεις εάν ο σύντροφός σου είναι κακός στο σεξ

 

Σχετικά άρθρα