Ρύζι Basmati με Κοτόπουλο και γεύση Πορτοκάλι

13 Μαΐου 2016

Υλικά Συνταγής 

Υλικά για το ρύζι
- 250 γρ ή μία μεγάλη κούπα ρύζι Basmati Uncle Ben’s®
- 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 300 ml νερό
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι 


Υλικά για το κοτόπουλο
- 450 γρ ξεκοκκαλισμένο μπούτι κοτόπουλο
- 3 κουταλιές κορν φλάουρ
- 180 ml χυμό πορτοκάλι
- 3 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
- 2 κουταλάκια κοφτά κορν φλάουρ
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

Το Basmati είναι από τις αγαπημένες μου ποικιλίες ρυζιού, αλλά θέλει προσοχή στο μαγείρεμα και για αυτό επιλέγω πάντα το καλύτερο.

Αρχικά ξεκινάμε με την προετοιμασία του ρυζιού.

Στύβουμε 4-5 πορτοκάλια, μέχρι να γεμίσουμε 1 μεγάλη κούπα 300 ml.

Tip: αν δεν βρείτε γλυκά πορτοκάλια μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο χυμό πορτοκάλι, αρκεί να είναι φυσικός, χωρίς πρόσθετα.

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς για 2 λεπτά.

Μετά ρίχνουμε το πορτοκάλι με το νερό, ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μετράμε λίγο παραπάνω από 10 λεπτά. Λόγω του χυμού πορτοκαλιού θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος για το βράσιμο του ρυζιού.

Μόλις μαλακώσει το ρύζι, το δοκιμάζουμε και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα για να προχωρήσουμε με το κοτόπουλο. Είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό με το πορτοκάλι!

Συνεχίζουμε με το κοτόπουλο, το οποίο καθαρίζουμε από το λίπος, το κόβουμε σε μικρές λωρίδες και το ανακατεύουμε με το κορν φλάουρ, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι.

Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία.

Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίζουμε το κοτόπουλο σε δόσεις και το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι τον χυμό από το πορτοκάλι, μισό κουταλάκι αλάτι και τις 2 κουταλιές κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθούν.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μείγμα του χυμού και τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Θέλει συνεχές ανακάτεμα και προσοχή για να μην κολλήσει.

Tip: για τη μαρμελάδα διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει. Με κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού για μεγαλύτερη ένταση ή πιο γλυκειά μαρμελάδα πορτοκαλιού χωρίς κομματάκια για πιο απαλό άρωμα.

Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε γρήγορα για να αναμειχθούν και αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία.

Σερβίρουμε σε ένα πιάτο το ρύζι και από πάνω λίγο από το κοτόπουλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Tip: το ξύσμα πορτοκαλιού μπορείτε να το ανακατέψετε μαζί με το ρύζι.

 
 
 


 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Φράντς Κάφκα
Η Σκέψη της ημέρας
9:10 Φράντς Κάφκα