Η Παραδοσιακή Λαδένια της Κιμώλου!

13 Μαΐου 2016

Υλικά συνταγής

Υλικά για την ζύμη

- 500 γρ. αλεύρι
- 5 γρ. μαγιά
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
- νερό

Επιπλέον Υλικά

- 3-4 ντομάτες

- 2 κρεμμύδια
- 100 ml ελαιόλαδο (περίπου μισό ποτήρι του νερού)
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά ξεκινάμε με την ζύμη. Διαλύουμε την μαγιά σε ¾ ενός ποτηριού χλιαρό νερό. Σε μία λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακούβα στην μέση του, όπου ρίχνουμε το νερό με την μαγιά και ζυμώνουμε. Έπειτα προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια.

Tip: Μπορούμε εναλλακτικά να πάρουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας 700-750 γραμμάρια ζυμάρι για χωριάτικο ψωμί. Το αποτέλεσμα θα είναι πάλι υπέροχο!

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη προχωράμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Αφού τα κόψουμε στη μέση, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και μόλις τα καθαρίσουμε όλα, τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ και τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε και αυτές σε λεπτές φέτες και προσέχουμε ώστε να αφαιρέσουμε όσο είναι δυνατόν τα σπόρια τους και τα πολλά υγρά. 


Tip: Για εύκολο και γρήγορο ξεφλούδισμα, βουλιάζουμε τις ντομάτες, για λίγα δευτερόλεπτα, μέσα σε βραστό νερό.

Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας, είμαστε έτοιμοι με το τελικό στάδιο. 

Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε λίγο λάδι και απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη του την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε το ζυμάρι στη μέση του ταψιού και απλώνουμε με τα χέρια, πιέζοντας σιγά σιγά το ζυμάρι μας.

Μόλις το ζυμάρι μας έχει απλωθεί, τοποθετούμε πρώτα το κρεμμύδι σε όλη την επιφάνεια και μετά από πάνω τις ντομάτες.
 

Tip: Καλύψτε όλη την επιφάνεια της ζύμης καθώς με το ψήσιμο η ντομάτα θα μαζέψει.
 
Στο τέλος ρίχνουμε με ένα κουτάλι σιγά σιγά το υπόλοιπο λάδι, προσεκτικά ώστε να πάει παντού. Από πάνω ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  
Ψήνουμε στους 200°C για 45-60 λεπτά (ανάλογα από τον φούρνο), έως ότου ροδίσει η Λαδένια μας. 

Αφήστε την λίγο να κρυώσει και απολαύστε την ή αν δεν έχετε υπομονή δοκιμάστε την και ζεστή.


Tip: Αν επισκεφτείτε την Κίμωλο το καλοκαίρι και την δοκιμάσετε, θα δείτε ότι έχει άλλη γεύση.. 
 
 
 
 
 
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τα Ζώδια σήμερα
Αστρολογία
14:29 Τα Ζώδια σήμερα