Μήπως έχω πρεσβυωπία;

Η κυρία Τένια Βουδούρη, χειρουργός – οφθαλμίατρος, μας μιλά για την πρεσβυωπία, γνωστή και ως πάθηση των δεύτερων – άντα. Μας περιγράφει τα συμπτώματα αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη του οπτικού συστήματος του οργανισμού μας. Αφορά όλους ανεξαρτήτως φύλου, μετά την ηλικία των δεύτερων –άντα με την κορύφωση και εγκατάστασή της στην ηλικία των 55 χρόνων. Εμφανίζεται σαν μια προοδευτική μείωση στην κοντινή μας όραση η οποία επιδεινώνεται το βράδυ καθώς επίσης και με την κούραση. Έτσι, αποζητάμε ισχυρότερο φως για να διαβάσουμε το βράδυ, επιλέγουμε βιβλία με μεγαλύτερα γράμματα ή μεγαλώνουμε τη γραμματοσειρά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η πρεσβυωπία μοιάζει με την υπερμετρωπία, δηλαδή έχουμε καλή μακρινή αλλά όχι καλή κοντινή όραση.

Τι την προκαλεί;

Με την πάροδο της ηλικίας ο κρυσταλλοειδής φακός μας χάνει σιγά-σιγά την ικανότητα προσαρμογής στις κοντινές  αποστάσεις. Αυτό που συμβαίνει στους φακούς των ματιών μας είναι η γήρανση, η απώλεια της ελαστικότητας που επέρχονται με την πάροδο των χρόνων γενικά στους ιστούς του οργανισμού μας.

Πότε εμφανίζεται η πρεσβυωπία;

Εμφανίζεται μετά την ηλικία των 45 ετών σε γυναίκες και άντρες. Όσο θα περνούν τα χρόνια η πρεσβυωπία θα αυξάνει διαρκώς μέχρι την ηλικία των πενήντα πέντε χρόνων οπότε και σταθεροποιείται.

Μπορεί να προληφθεί;

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία γνωστή φαρμακευτική αγωγή ούτε κάποια σύγχρονη τεχνολογική εφαρμογή  η οποία να επιβραδύνει ή να αναστέλλει τη γήρανση του φυσικού δικού μας φακού.

Πώς αντιμετωπίζεται; Υπάρχουν φακοί επαφής για την πρεσβυωπία;

Ο πιο εύκολος και γνωστός τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας είναι η χορήγηση διορθωτικών γυαλιών. Επίσης, χρησιμοποιούνται φακοί επαφής είτε πολυεστιακοί είτε ως Monovision (με το ένα μάτι βλέπουμε κοντά με το άλλο βλέπουμε μακριά) για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Αρκετοί όμως  από τους ασθενείς αισθάνονται άβολα να φορούν γυαλιά για κοντά ή για διάφορους λόγους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής. Εδώ η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια με διάφορες εναλλακτικές λύσεις που εξατομικεύονται. Υπάρχει πχ η δυνατότητα εφαρμογής Laser στην επιφάνεια του κερατοειδούς PresbyLasik. Επίσης με εξαιρετικά αποτελέσματα εφαρμόζεται η διαθλαστική ανταλλαγή του δικού μας φακού με έναν τεχνητό (PRELEX). Σίγουρα κανένας τεχνητός φακός δεν  μπορεί να έχει όλες τις δυνατότητες του φυσικού μας φακού, μας επιτρέπουν όμως οι φακοί αυτοί να βλέπομε καλά κοντά και μακριά.

Επίσης, υπάρχει η νέα εφαρμογή της τοποθέτησης ενός πολύ λεπτού μικροσκοπικού φακού στον κερατοειδή με τη βοήθεια του Femto Second Laser.

Η τεχνολογία βοηθά τους ειδικούς και τους ασθενείς, ωστόσο, επειδή όλες οι λύσεις δεν είναι για όλους, κάθε ασθενής πρέπει να εξετάζεται και να συζητά λεπτομερώς με τον γιατρό του ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση.

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα