Πώς θα αντιμετωπίσω τη βλεφαρίτιδα;

Βλεφαρίτιδα. Μια επίμονη φλεγμονή που οφείλεται στην κακή λειτουργία των αδένων του ματιού. Εμφανίζεται πολύ συχνά σε γυναίκες με ορμονικές διαταραχές αλλά και σε αγόρια και κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία. Ρωτήσαμε την  κυρία Τένια Βουδούρη, χειρουργός – οφθαλμίατρος, για τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας.

 

 

 

 

 

-Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα είναι μία συχνή φλεγμονή των αδένων που βρίσκονται στα βλέφαρά μας σε μεγάλο αριθμό και είναι απαραίτητοι για την έκκριση υλικού το οποίο παίρνει μέρος στο σχηματισμό του θρεπτικού και προστατευτικού ¨φίλμ¨ των δακρύων μας. Όταν υπάρχει φλεγμονή η ισορροπία αυτή διαταράσσεται και υπερπαράγεται λίπος, σε αυτό το έδαφος μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια.

Η δυσλειτουργία και απόφραξη των αδένων αυτών μπορούν να προκαλέσουν απώλεια των βλεφαρίδων, σχηματισμό νέων βλεφαρίδων με ανώμαλη φορά καθώς και υποτροπιάζοντα χαλάζια. Η ακριβής αιτία για τη βλεφαρίτιδα δεν είναι γνωστή, πολλές φορές συνυπάρχει με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ροδόχρου ακμή.

 -Ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν;

Τα συμπτώματα που συνήθως έχουμε είναι : ερυθρότητα στη ρίζα των βλεφαρίδων καμιά φορά συνοδεύεται από πιτυρίδα, κόκκινα μάτια, δακρύρροια, κνησμός, αίσθημα ξένου σώματος, καύσου, ξηρότητας.

 -Πώς θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;

Κύριος τρόπος για την καταπολέμηση της βλεφαρίτιδας είναι ο καλός καθημερινός καθαρισμός της ρίζας των βλεφαρίδων με ουδέτερο σαπούνι (παιδικό) ή ειδικά προϊόντα καθαρισμού.

Τρίβουμε προσεχτικά και επιμελώς τις περιοχές των βλεφαρίδων στο πάνω και κάτω βλέφαρο με μάτια χαλαρά κλειστά για να απομακρύνουμε όλο το υλικό που δεν αφήνει τους πόρους να ¨αναπνέουν¨. Στη συνέχεια ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό.

Μπορεί να χρειαστεί ανάλογα με τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου μας η χρήση τεχνικών δακρύων, αντιβιοτικών αντιφλεγμονωδών κολλυρίων ή αλοιφών ανάλογα με την αιτία ή την έξαρση.

Επιπλέον μεγάλη βοήθεια μας δίνει η χρήσης ζεστών επιθεμάτων (κομπρέσες) για 10 λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Σε επίμονες καταστάσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών από το στόμα, μικρής δόσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 -Είναι μια χρόνια πάθηση των οφθαλμών;

Η βλεφαρίτιδα είναι μία χρόνια κατάσταση, δεν περνάει εύκολα. H καλύτερη αντιμετώπισή της είναι ο καθημερινός καθαρισμός και η  χρήση τεχνητών δακρύων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σχετικά άρθρα