Τύφλωση της νύχτας. Τι είναι και γιατί συμβαίνει;

Πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ενώ οδηγούν αργά το βράδυ ή όταν πρέπει να διακρίνουν κάτι όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός. Πρόκειται για το φαινόμενο της τύφλωσης της νύχτας,το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα σε ορισμένες περιπτώσεις, προστατεύοντάς μας από πολλούς κινδύνους που μπορούν να προκύψουν οταν δεν βλέπουμε καθαρά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι είναι η τύφλωση της νύχτας;

Τύφλωση νύχτας (nyctalopia) ονομάζεται η αδυναμία κάποιου να βλέπει καλά τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης διαταραχής ή ενός προβλήματος και κυρίως μυωπίας  που δεν υπόκειται σε θεραπεία.

Πού οφείλεται η εμφάνιση τύφλωσης της νύχτας;

Η τύφλωση νύχτας οφείλεται σε διαταραχή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, τα οποία είναι υπεύθυνα για την όραση σε αμυδρό φως. Η εμφάνισή της έχει πολλές αιτίες, όπως:

-μυωπία

-γλαύκωμα
-καταρράκτης
 -διαβήτης
 -μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια
 -ανεπάρκεια βιταμίνης Α

Για να προσδιοριστεί τι σας προκαλεί τύφλωση νύχτας, ο οφθαλμίατρός σας θα προβεί σε ενδελεχή εξέταση των ματιών και μπορεί να σας προτείνει μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων.

Θεραπεύεται η τύφλωση νύχτας;

Η θεραπεία για την τύφλωση νύχτας θα εξαρτηθεί από την αιτία της. Η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο μια νέα συνταγή για τα γυαλιά σας ή λήψη φαρμάκων για το  γλαύκωμα, αλλά μπορεί να απαιτείται και  χειρουργική επέμβαση εάν είναι  αποτέλεσμα καταρράκτη.

Σχετικά άρθρα