Πρέπει να εμβολιάζονται και οι ενήλικες;

Ο κύριος Αθανάσιος Λιάγκης, παθολόγος, εξηγεί για ποιο λόγο ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι εξίσου σημαντικός με εκείνον του παιδικού πληθυσμού και έναντι ποιων ασθενειών τους θωρακίζει.

Τι όφελος προσφέρουν τα εμβόλια;

Όσο μεγαλώνουμε, το ανοσολογικό µας σύστημα παρουσιάζει φυσιολογική εξασθένιση, γινόµαστε δηλαδή ευπαθέστεροι σε λοιµώξεις. Όταν μάλιστα εκτός από την ηλικία, συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, τα χρόνια νοσήματα ή η ανοσοκαταστολή, τότε ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Εκτός όμως από το γεγονός ότι οι ενήλικες πρέπει να εµβολιάζονται για να προστατέψουν τους εαυτούς τους, πρέπει να το κάνουν για να µην µεταδώσουν εν αγνοία τους ασθένειες σε βρέφη και νεογνά, που δεν έχουν ξεκινήσει ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εµβολιασµό τους.

Πώς ξέρουμε ποια εμβόλια πρέπει να κάνουμε;

Η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών έχει καταρτίσει ενδεικτικό πρόγραμμα εµβολιασµού ενηλίκων ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος πίνακας αναφοράς για τους γιατρούς των ενηλίκων.

Ποια εμβόλια περιλαμβάνονται σε αυτόν;

Σύμφωνα με αυτό, όλοι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων, καθώς και όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή όσοι πάσχουν από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες καθώς και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με AIDS) πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριππικό εμβόλιο. Εξίσου βασικό εμβόλιο είναι και αυτό που προστατεύει από τον πνευμονιόκοκκο. Η επίπτωση της πνευµονιοκοκκικής νόσου είναι μεγαλύτερη στα μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών και εξίσου συχνή στις ηλικίες άνω των 60-65 ετών.

Το χρονοδιάγραµµα εµβολιασµού των ενηλίκων περιλαµβάνει επίσης εµβολιασµό κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη, της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR), της ανεµευλογιάς, του ιού των ανθρωπίνων θηλωµάτων/HPV και του µηνιγγιτιδοκόκκου, της ηπατίτιδας Α και Β.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα