Δημοσκοπήσεις με αντιφατικά αποτελέσματα για το 'Brexit'

17 Μαΐου 2016

Με οκτώ μονάδες διαφορά προηγείται η πλευρά της "παραμονής" της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των υποστηρικτών του Brexit, σύμφωνα με μια τηλεφωνική δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό της εφημερίδας Γκάρντιαν.

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι το "ναι" στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ συγκεντρώνει ποσοστό 47% ενώ η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της χώρας βρίσκεται στο 39%. Το 14% από όσους ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει.

Το ICM έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής δημοσκόπησης που διενήργησε στο ίδιο χρονικό διάστημα και είναι εντελώς τα αντίστροφα: υπέρ του Brexit τάσσεται το 47%, υπέρ της παραμονής το 43% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10%.

Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο για τις 23 Ιουνίου.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 13- 15 Μαΐου. Στην τηλεφωνική συμμετείχαν 1.002 άνθρωποι ενώ στη διαδικτυακή 2.048. Τα ερωτήματα, η επιλογή του δείγματος και τα άλλα μεθοδολογικά στοιχεία ήταν όσο παρεμφερή γινόταν και στις δύο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης που αφορούν το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ η τάση είναι η ίδια: στις τηλεφωνικές η "παραμονή" παρουσιάζει άνετο προβάδισμα ενώ οι διαδικτυακές δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά ή ότι η "αποχώρηση" κερδίζει με διαφορά. Οι δημοσκόποι έχουν προβάλει διάφορες εικασίες και υποθέσεις σχετικά με τους λόγους αυτής της αντίφασης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις περσινές βουλευτικές εκλογές καμμία δημοσκοπική εταιρεία δεν κατάφερε να προβλέψει την ξεκάθαρη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Πηγή: amna.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ