Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Ο κύριος  Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής  Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μας εξηγεί πώς η διατροφή μπορεί να μας «χαρίσει» ή να μας «κόψει» χρόνια ζωής.

Μελέτη στην οποία συμμετείχατε που έγινε σε τεράστιο δείγμα, πάνω από 120.000 άτομα,  έδειξε  ότι το κόκκινο κρέας αυξάνει πολύ σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και από καρδιοπάθειες. Τι σημαντικό έρχεται να προσθέσει αυτή η έρευνα σε εμάς, στην Ελλάδα;

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον ή τα λουκάνικα, πιθανόν λόγω της επεξεργασίας, αλλά και λόγω των ήδη υπαρχόντων χαρακτηριστικών του κόκκινου κρέατος, αυξάνει τον κίνδυνο κυρίως του παχέως εντέρου και καρδιοπαθειών, αλλά ενδεχομένως και άλλων ειδών καρκίνων που έχουν συζητηθεί κατ’ επανάληψη.  Ήταν κάτι γνωστό κάτι που έχει συζητηθεί πολλές φορές αλλά με αυτήν την μεγάλη έρευνα που έγινε από συνεργάτες μου επιβεβαιώθηκε. Έστω και η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος κατά 50% προλαμβάνει το 10% των θανάτων των ανδρών που συμμετείχαν στην μελέτη και το 8% των θανάτων των γυναικών.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε το κρέας. Πρόκειται για μια τροφή που είναι χρήσιμη σε ένα βαθμό, περιέχει βιταμίνη Β12, που είναι πολύτιμη κυρίως στα άτομα που είναι ηλικιωμένα, εκείνο όμως που πρέπει να αποφευχθεί όμως είναι η κατάχρηση στην κατανάλωση του κρέατος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα από εκεί που το τρώγαμε μία φορά την εβδομάδα, τώρα κάποιες ομάδες πληθυσμού και κυρίως νέοι το αναζητούν καθημερινά.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος μόνον ωφελεί τον οργανισμό. Ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα του κόκκινου κρέατος που πρέπει να καταναλώνουμε;

Το ιδανικό  είναι να αποφεύγει να τρώει κανείς κόκκινο κρέας, περισσότερο από μία με δύο φορές την εβδομάδα. Η σημερινή κατανάλωση είναι για πολλές ομάδες πληθυσμού καθημερινή, για να μην πω για ορισμένους ότι γίνεται κατανάλωση παραπάνω από μία φορά την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας μία ιατρική συνταγή. Το να περιορίσουμε όμως την κατανάλωση 50% αυτό θα ήταν μία σωστή υπόδειξη, να περιορίσει κανείς στο μισό το κόκκινο κρέας το οποίο καταναλώνει. Και όλες οι διατροφικές υποδείξεις, συμπεριλαμβανομένου και των υποδείξεων που είναι επίσημα εγκεκριμένες στην χώρα μας συνιστούν μείωση του κόκκινου κρέατος, υποκατάσταση του σε μεγάλο βαθμό από ψάρι ή από άσπρο κρέας. Πρόκειται για μια απλή συμβουλή η οποία δεν μειώνει την ποιότητα της ζωής μας, αντίθετα μπορεί να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα έδειξαν οι ξηροί καρποί μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%.

Βεβαίως, οι ξηροί καρποί βοηθούν σημαντικά. Έχουν ένα μικρό μειονέκτημα, η κατανάλωση τους δεν μπορεί να είναι ίδια για όλες τις ηλικίες, διότι οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την οδοντοστοιχία τους δεν μπορούν να καταναλώσουν εύκολα ξηρούς καρπούς. Το ίδιο και τα μικρά παιδιά. Και επιπλέον έχουνε πολλές θερμίδες. Αλλά αναμφισβήτητα είναι πράγματι ωφέλιμοι για την υγεία.

 

 

Σχετικά άρθρα