Με ταχύπλοο θα μεταβεί στο Περιβόλι της Παναγίας ο Ρώσος Πρόεδρος

18 Μαΐου 2016

Σε φρούριο μετατρέπεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στο Αγιον Ορος εν όψει της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 28 Μαΐου.

Ηδη έχουν φτάσει και έχουν εγκατασταθεί στη μονή 70 άτομα της προσωπικής ασφάλειας του Ρώσου Προέδρου, που ελέγχουν τα πάντα. Εχουν εγκαταστήσει «κόφτες» των τηλεπικοινωνιών, που διακόπτουν τις επικοινωνίες σε μεγάλη απόσταση γύρω από τη μονή, η οποία έχει κλείσει και δεν δέχεται παρά μόνο πολύ επιλεγμένους επισκέπτες.

Ο Βλ. Πούτιν θα βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από τις 27 Μαΐου και θα μεταβεί αυθημερόν στο Αγιον Ορος, σε μια επίσκεψη καθαρά προσκυνηματικού χαρακτήρα, όπου ήδη θα βρίσκεται ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια μέλη από τους επονομαζόμενους «Λύκους της Νύχτας» έχουν ήδη περάσει στο Αγιον Ορος, χωρίς τις μηχανές τους, με διαμονητήρια της μονής και θα μείνουν στον Αγιο Παντελεήμονα μέχρι την επίσκεψη Πούτιν. Αλλωστε ο Ρώσος Πρόεδρος έχει φιλικές σχέσεις με τον αρχηγό των μηχανόβιων «Λύκων», Αλεξάντερ Ζολντοστάνοφ, τον οποίο και έχει παρασημοφορήσει στο προεδρικό μέγαρο.

Για λόγους ασφαλείας επιλέχθηκε ο Βλ. Πούτιν να κάνει τη διαδρομή προς το Περιβόλι της Παναγίας με ταχύπλοο και όχι με ελικόπτερο. Από την Ουρανούπολη τη ρωσική αποστολή θα παραλάβει το δεκάμετρο, υπερσύγχρονο ταχύπλοο της μονής και θα τους μεταφέρει στο λιμανάκι της Δάφνης, όπου θα έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και για εκείνη τη μέρα θα απαγορευτεί η προσέγγιση άλλων σκαφών. Από τη Δάφνη ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή. Την προσφώνηση θα κάνει ο πρωτοεπιστάτης του Αγίου Ορους, γέροντας Παύλος ο Λαυρεώτης, ο οποίος θα αναφερθεί στην ιστορία του Αθω και στις χιλιετείς σχέσεις με τους Ρώσους μοναχούς.

Σημειώνεται ότι ο γέροντας Παύλος ήταν πρωτεπιστάτης και το 2005, όταν ο Βλ. Πούτιν είχε επισκεφτεί το Αγιον Ορος και τον είχε προσφωνήσει και τότε. Οπως μάλιστα σχολίασε με χιούμορ το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ, ο οποίος επισκέφτηκε το Αγιον Ορος, «θα θέλαμε και την επόμενη φορά εσείς να τον προσφωνήσετε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιφώνηση του Προέδρου Πούτιν θα είναι σύντομη και εκτός γραπτού κειμένου. Θα κάνει μόνο μία σύντομη δήλωση στην οποία θα ευχαριστεί τα μέλη της αγιορείτικης κοινότητας που θα τον υποδεχτούν και θα αναφερθεί στην αρμονική συνύπαρξη των δύο Πατριαρχείων και στη χιλιόχρονη παρουσία των Ρώσων μοναχών στο Αγιον Ορος, ενώ αμέσως μετά θα γίνει ανταλλαγή δώρων. «Το Αγιον Ορος είναι έτοιμο να υποδεχτεί με αγάπη τόσο τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, όσο και τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο ιερομόναχος Γαβριήλ ο Εσφιγμενίτης, που αποτελεί μέλος της αντιπροσωπείας υποδοχής εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας.

Από τις Καρυές ο Πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί οδικώς στη σκήτη Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη γνωστή Βογορόδιτσα, που αποτελεί το αρχαιότερο εξάρτημα της Μονής Αγίου Παντελεήμονα, όπου εγκαταβιοί ένας Ρώσος μοναχός. Η επιθυμία του Ρώσου Προέδρου είναι να επισκεφτεί τη σκήτη, κάτι που δεν είχε προλάβει να κάνει στην προηγούμενη επίσκεψή του το 2005 και από εκεί θα αναχωρήσει για το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Εκεί θα τον υποδεχτεί ο υπέργηρος ηγούμενος, π. Ιερεμίας, που συμπληρώνει τα 101 του χρόνια και παρ' όλα αυτά συνεχίζει να λειτουργεί και να δέχεται επίσημους προσκεκλημένους. Ωστόσο ουσιαστικά χρέη ηγούμενου ασκεί ο 56χρονος ιερομόναχος, Μακάριος, ουκρανικής καταγωγής, ένας δυναμικός μοναχός που έχει καταφέρει να διατηρεί τις ισορροπίες μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πατριαρχείου Μόσχας και ρωσικής κυβέρνησης.

Κατά την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψή του στο καθολικό και στους άλλους χώρους της μονής, θα συνοδεύεται από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ενώ η ρωσική αντιπροσωπεία θα αριθμεί περίπου 10 άτομα.

Πηγή: ethnos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ