Κοριτσάκι νίκησε τον ιό του AIDS;

Σε μία πολύ ευχάριστη ανακοίνωση προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η υγεία ενός  κοριτσιού 2,5 ετών που γεννήθηκε με τον ιό HIV, αποκαταστάθηκε. Το κοριτσάκι το οποίο γεννήθηκε σε μία αγροτική περιοχή του Μισισίπι είχε εκτεθεί στον ιό από την μητέρα του και του χορηγούνταν αντιρετροϊκή θεραπεία μόλις 30 ώρες μετά την γέννηση του.

Σήμερα, ο ιός έχει εξασθενήσει σημαντικά και αυτό ανοίγει έναν νέο δρόμο στους επιστήμονες για την αντιμετώπιση του AIDS στα μωρά που γεννιούνται με τον ιό.

Το κοριτσάκι έχει σταματήσει τη λήψη φαρμάκων εδώ και περίπου ένα χρόνο και το αίμα της, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνει απαλλαγμένο από τον ιό ακόμη και στις πιο ενδελεχείς εξετάσεις και οι γιατροί δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του. Αν, μάλιστα, η χορήγηση επιθετικής θεραπείας από τις πρώτες ώρες της ζωής του βρέφους αποδειχθεί αποτελεσματική, τότε θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως.

Μέχρι στιγμής, το μικρό κορίτσι από το Μισισίπι, αποτελεί την δεύτερη αναγνωρισμένη περίπτωση ίασης του ιού του ΗΙV παγκοσμίως. Η πρώτη περίπτωση ήταν αυτή του Αμερικανού Timothy Brown, γνωστός και ως «ο ασθενής του Βερολίνου», ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση του μυελού των οστών από δότη με σπάνια γενετική μετάλλαξη η οποία εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό.

Σχετικά άρθρα