Αν κόψω το κάπνισμα θα δείχνω πιο όμορφη;

Καπνίζω από τα 18 μου σήμερα είμαι 29. Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να κόψω το κάπνισμα είναι γιατί παρατηρώ ότι χαλάει το δέρμα μου. Πρόσφατα μάλιστα μια φίλη μου ανέφερε ότι το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες και κάνει το γυναικείο δέρμα να φαίνεται γερασμένο. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα επηρεάζει το κολαγόνο;  Κάπνιζα περίπου ενάμισι πακέτο την ημέρα και έχω καταφέρει να κάνω ένα πακέτο κάθε δυο μέρες. Είμαι στο πρώτο μήνα της προσπάθειάς μου και θα το συνεχίσω, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θέλω να το σταματήσω τελείως. Είναι πολύ δύσκολο κυρίως γιατί με το κάπνισμα έχω συνδέσει πολλές καταστάσεις στη ζωή μου. Είμαι χαρούμενη; Θέλω να καπνίσω. Νιώθω αγχωμένη; Το ίδιο. Όταν στεναχωριέμαι καπνίζω πολύ… Το κάπνισμα τελικά είναι ψυχολογικός εθισμός.

Μαριλένα, Νίκαια

Ως γνωστόν, το κάπνισμα είναι μία επιβλαβής συνήθεια για τον οργανισμό μας και τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την διακοπή του είναι πολλά. Αξίζει, όμως, να σταθούμε στις αλλαγές που θα δούμε αμέσως τόσο στην εμφάνιση όσο και σε πράγματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, όπως το σεξ και το στρες. Ανατρέξαμε για εσάς σε ένα άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό. Ρίξτε μια ματιά…

-Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψουμε το κάπνισμα;

Ο καπνός λειτουργεί εθιστικά τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Επτά στους δέκα ανθρώπους που καπνίζουν θέλουν να το σταματήσουν, αλλά επειδή είναι εθισμένοι στη νικοτίνη αισθάνονται το φόβο ότι δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά χωρίς καπνό. Σύμφωνα με τον Dr. Henderson, όσοι θέλουν να αποβάλουν αυτή τη συνήθεια, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν είναι να μειώσουν το πόσο καπνίζουν  αν δεν μπορούν να το εγκαταλείψουν εντελώς.

-Ποια είναι τα οφέλη στην εμφάνισή σας;

Καθαρό και νεανικό δέρμα: Σύμφωνα με τον Dr. Carmichael το δέρμα μας αντανακλά τον τρόπο ζωής μας και ό, τι τρώμε ή πίνουμε. Οι βαρείς καπνιστές έχουν ρυτιδιασμένο πρόσωπο, κιτρινωπά δόντια, αποχρωματισμένα νύχια, ούλα που έχουν υποχωρήσει  και φαίνονται μεγαλύτερη από την ηλικία τους σε σχέση με τους μη καπνιστές.Το κάπνισμα κάνει το δέρμα μας να φαίνεται χλωμό και επηρεάζει το κολλαγόνο, το οποίο παρέχει ελαστικότητα. Επίσης, σύμφωνα με τον dr. Carmichael, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του μανιακού καπνίσματος βαρύ και της ανάπτυξης  εκζέματος στο χέρι. Εάν είστε επιρρεπείς σε τέτοιου είδους εκζέματα, το κάπνισμα και το άγχος μπορεί να κάνουν αυτή την κατάσταση χειρότερη.

Λαμπερά μάτια: Οι καπνιστές έχουν συχνά κόκκινα, κουρασμένα μάτια λόγω της συνεχούς έκθεσης σε ερεθιστικές ουσίες. Εάν είστε επιρρεπείς στην αλλεργική ρινίτιδα, στη ξηροφθαλμία ή άλλες αλλεργικές παθήσεις των ματιών, ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να ερεθίσουν το εξωτερικό των μάτια και να τα κάνει χειρότερα. Ο dr. Carmichael υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από αλλεργίες είναι πιο επιρρεπείς στη φαγούρα, στα ερεθισμένα μάτια όταν βρίσκονται σε περιβάλλον που καπνίζουν.  Φροντίστε, λοιπόν, να τρώτε άφθονα και πλούσια σε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά – καθώς το κάπνισμα μειώνει την παροχή  βιταμινών και ανόργανων στοιχείων στο σώμα σας.

Λευκά δόντια: Με την πάροδο του χρόνου, η νικοτίνη προκαλεί λεκέδες στα δόντια και τα νύχια σας. Το κάπνισμα συνδέεται, επίσης, με επώδυνες ασθένειες των ούλων και των δοντιών. Αν κόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να περιμένετε ένα πιο υγιές, πιο άσπρο χαμόγελο και φρέσκια αναπνοή.

-Ποια άλλα οφέλη έχει η διακοπή του καπνίσματος στην καθημερινότητά σας;

Καλύτερο σεξ και γονιμότητα: Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι μη καπνιστές είναι τρεις φορές πιο ελκυστικοί σε σχέση με τους καπνιστές κι αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα φιλιά με μη καπνιστές, λόγω της δροσερότερης και με καλύτερη οσμή αναπνοής. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει ισχυρότερη στύση στους άνδρες και καλύτερους οργασμούς στις γυναίκες, καθώς αυξάνεται η ευαισθησία τους. Παράλληλα, η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την γονιμότητα σας και τις πιθανότητες να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. Οι μη καπνίστριες, μάλιστα, μπορούν να μείνουν έγκυες πιο γρήγορα και είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής η προσπάθειά τουςόταν υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Καλύτερη γεύση: Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά, σύμφωνα με τον dr. Henderson, να ανακτήσoυμε τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, οι οποίες είχαν αμβλυνθεί λόγω των χημικών ουσιών του καπνού.  Για να διατηρήσετε ένα λεπτό κορμί, αλλά και να αντιμετωπίσετε την ανάγκη σας για τσιγάρ την ώρα που είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε, αντικαταστήστε τα μπισκότα και τα ζαχαρούχα σνακ με  φρούτα, ποπ κορν (χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή βούτυρο) ή τραγανά καρότα. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανάγκη για τσιγάρο.

Λιγότερο στρες: Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες μειώνεται κατακόρυφα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αφού δεν έχετε πλέον συμπτώματα στέρησης νικοτίνης. Το να εγκαταλείψετε το κάπνισμα ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αρπάξετε κρυολογήματα και γρίπη.

Πηγή: Netdoctor.uk

 

 

 

Σχετικά άρθρα