Δεν εξαιρούνται απο τον "κόφτη" μισθοί και συντάξεις

19 Μαΐου 2016

Εντός του «βεληνεκούς» του δημοσιονομικού «κόφτη» θα βρίσκονται μισθοί και συντάξεις όπως προκύπτει από την σχετική τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών.

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται με «ημιαυτόματη» διαδικασία που θα κινεί στην ουσία ο υπουργός Οικονομικών στις 31 Μαΐου κάθε χρόνου από το 2017 και μετά αν έχουν υπάρξει αποκλίσεις από τον δημοσιονομικό στόχο. Μισθοί και συντάξεις μπορούν να κοπούν καθώς δεν περιλαμβάνονται στις 10 κατηγορίες δαπανών που εξαιρούνται από τον «κόφτη». 

Ειδικότερα οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από το δημοσιονομικό στόχο θα ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ, και θα επικυρώνονται από την Eurostat. Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έως τις 10 Μαΐου κάθε χρόνο έκθεση με την οποία μεταξύ άλλων:

• θα διαπιστώνει τυχόν αρνητική απόκλιση από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

• Θα υποδεικνύει τα ενδεικνυόμενα μέτρα και θα αποτιμά το συνολικό ποσό κατά το οποίο η εκτέλεση του προϋπολογισμού πρέπει να περιοριστεί για το τρέχον οικονομικό έτος και 

• θα πρέπει να αποτιμά σε ποσοστό επί του ΑΕΠ την δημοσιονομική επίδραση των μέτρων προσαρμογής που θα λαμβάνονται επί των εσόδων του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης

Η έκθεση θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Πηγή: http://www.real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Willa Cather
Η Σκέψη της ημέρας
Willa Cather