Έχω αναιμία, τι συμβαίνει στον οργανισμό μου;

 

Τι είναι η αναιμία;

Η αναιμία είναι μια πάθηση κατά την οποία το αίμα μας δεν διαθέτει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι το κύριο μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων και δεσμεύει το οξυγόνο. Αν έχετε πολύ λίγα ή μη φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια, η αν η  αιμοσφαιρίνης σας δεν είναι φυσιολογική, τα κύτταρα στο σώμα σας δεν θα πάρουν αρκετό οξυγόνο.

Υπάρχουν περισσότεροι από 400 τύποι αναιμίας, που χωρίζονται σε τρεις ομάδες: α)σε αναιμία που προκαλείται από απώλεια αίματος, β)σε αναιμία που προκαλείται από μειωμένη ή ελαττωματική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και γ) σε αναιμία που προκαλείται από καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας;

Αν είστε συχνά κουρασμένοι, ακόμη και αν έχετε κοιμηθεί καλά ή αν δεν έχετε την απαιτουμενη ενέργεια για τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μπορεί να έχετε αναιμία. Τα συμπτώματα της αναιμίας κυμαίνονται από  ήπια έως απειλητικά για τη ζωή και μπορεί να περιλαμβάνουν: αδυναμία, ζάλη,χλωμό δέρμα, πονοκέφαλο, μούδιασμα ή παγωμένα χέρια και πόδια και χαμηλή θερμοκρασία σώματος.

Που οφείλεται η εμφάνιση της αναιμίας;

Μια αιτία της αναιμίας είναι η χαμηλή σε σίδηρο διατροφή. Δυσλειτουργίες του πεπτικού όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, ή ακόμα και κατόπιν γαστρικής χειρουργικής επέμβασης μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνες μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος ύπαρξης αναιμίας.

Το σώμα χρειάζεται  βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ για να δημιουργηθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αυτές τις βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Οι χρόνιες ασθένειες ή κάποια λοίμωξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ορισμένα φάρμακα και κάποιες ιατρικές θεραπείες, επίσης,μπορεί να προκαλέσουν αναιμία.

Πώς αντιμετωπίζεται η αναιμία;

Τα συμπληρώματα σιδήρου συχνά συνίστανται για την αναιμία που προκαλείται από ανεπάρκεια σιδήρου. Ο δισθενής σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα από ό, τι ο τρισθενής και είναι καλύτερο να ληφθεί με το φαγητό, ειδικά με χυμό πορτοκαλιού και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Να  μην αναμειγνύετε, όμως, το  χάπι σας με ασβέστιο, καφέ ή τσάι, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του.

Τα φάρμακα για τη θεραπεία της αναιμίας συχνά απευθύνονται στη ρίζα του προβλήματος. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η αναιμία οφείλεται σε χρόνια νεφρική νόσο, συνίστανται ενέσεις της ορμόνης ερυθροποιητίνης. Αν μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί την αναιμία τα κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη, μπορεί να επιβραδύνουν το πρόβλημα και βοηθήσει στη διόρθωση της αναιμίας.

Εάν πάσχετε από  σοβαρή αναιμία, ίσως χρειαστείτε μετάγγιση του αίματος. Όταν η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν λειτουργεί σωστά, η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί  με μεταμόσχευση. Όταν τα κύτταρα του αίματος καταστρέφονται πολύ γρήγορα, οι θεραπείες με πλάσμα αίματος ή ακόμη και αφαίρεση της σπλήνας.

 

Σχετικά άρθρα