Στοματικό σεξ και ιός HPV: Πόσο επικίνδυνο είναι να κολλήσεις;

20 Μαΐου 2016
ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΜΑΣ ρωτά

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καλή  δουλειά στο site! είμαι 29 ετών και θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι δυνατόν να μολυνθεί ο λαιμός ή το στόμα, κάνοντας στοματικό έρωτα, με HPV. Έκανα το gardasiz εμβόλιο το 2009 όπου και  με κολποσκόπηση του γιατρού βρέθηκε πως έχω χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις ,τις οποίες παρακολουθώ μια φορά το χρόνο.  Σε περίπτωση μόλυνσης και σε άλλες περιοχές, με ποιες εξετάσεις μπορώ να το παρακολουθώ; Ευχαριστώ πολύ και αναμένω την απάντηση σας!

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ζήσης Παπαθανασίου , Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας - ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου

Δυστυχώς η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει και με το στοματικό σεξ, όμως ο κίνδυνος είναι στατιστικά μικρότερος από ότι με τη σεξουαλική επαφή. Τα τελευταία χρόνια περιγράφονται σε ολόκληρη την Ευρώπη περιστατικά ανάπτυξης κακοήθειας κυρίως στις αμυγδαλές και το φάρυγγα. Είναι πολύ καλό το ότι έχετε κάνει εμβόλιο κατά του ιού HPV. Όμως τα εμβόλια δεν προφυλλάσουν από όλα τα στελέχη του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να μην εκτίθεστε ακόμα κι αν έχετε εμβολιαστεί.
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας