Μπορεί να ευθύνονται οι πατάτες για την υψηλή πίεση;

21 Μαΐου 2016

Το να καταναλώνει κανείς τέσσερις ή περισσότερες μερίδες πατάτας την εβδομάδα συνδέθηκε σε καινούρια έρευνα με αυξημένο ρίσκο υπέρτασης – 11% για τις ψητές, βραστές ή σε μορφή πουρέ πατάτες και 17% για τις τηγανητές – συγκριτικά με την κατανάλωση λιγότερο από μιας μερίδας το μήνα. Οσο για τα τσιπς αυτά δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο, ανέφεραν ερευνητές του Χάρβαρντ.

Ενας διαιτολόγος που δεν συμμετείχε στην έρευνα πρότεινε ότι δεν ευθύνονται τόσο οι πατάτες αλλά τα πρόσθετα υλικά με τα οποία τις συνοδεύουμε – όπως η ξινή κρέμα και το μπέικον.

Στην έρευνα πήραν μέρος 187.000 άνδρες και γυναίκες σε τρεις μεγάλες πόλεις για περισσότερο από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη δίαιτα τους. Κανείς τους δεν είχε υψηλή πίεση στις αρχές της έρευνας.

Οι πατάτες έχουν αυτό που αποκαλείται υψηλός γλυκαιμικός δείκτης συγκρινόμενες με άλλα λαχανικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. O γλυκαιμικός δείκτης μετρά πώς οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου.

Ενας ερευνητής διευκρίνισε ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι οι πατάτες μπορεί να προκαλούν υπέρταση, μόνο ότι συνδέονται με αυξημένο ρίσκο.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές πρότειναν ότι το να αντικαθιστά κανείς μια μερίδα από πατάτες με ένα μη αμυλούχο λαχανικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής πίεσης.

Εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κάλιο οι πατάτες πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν σαν λαχανικά στο πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για υγιεινά γεύματα.

“Τα ευρήματά μας έχουν ενδεχομένως σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία καθώς δεν υποστηρίζουν τα οφέλη στην υγεία της πατάτας ώστε να δικαιολογείται το ότι εμφανίζονται στα προγράμματα για το φαγητό της κυβέρνησης.”

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ στις 17 Μαϊου.

Ενας ειδικός διατροφολόγος υπογράμμισε ότι δεν είναι οι πατάτες αυτές καθ'αυτές το πρόβλημα όσο τα υλικά με τα οποία επιλέγουμε να τις συνοδεύουμε.

Οι πατάτες είναι βασικό στοιχείο της διατροφής των ανθρώπων για αιώνες, πολύ πριν η υψηλή πίεση γίνει το πρόβλημα που είναι σήμερα.

“Οι Αμερικανοί έτρωγαν κατά μέσο όρο το 2013 περίπου 50 λίβρες πατάτας το άτομο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν τηγανητές πατάτες”.

Παρόλο που οι πατάτες είναι πηγή βιταμίνης C, καλίου, μεταλλικών στοιχείων, ενέργειας και φυτικών ινών, οι περισσότεροι Αμερικανοί τρώνε τις πατάτες με πολύ αλάτι, βούτυρο, ξινή κρέμα, τυρί και κομμάτια μπέικον.

 “Οι πατάτες μπορούν να αποτελούν ένα υγιεινό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Μπορείτε να φτιάξετε πουρέ με ελαιόλαδο, άπαχο γάλα ή γάλα σόγιας και να προσθέσετε διάφορα βότανα, μυρωδικά και μπαχαρικά. Μπορείτε να μην τις ξεφλουδίζετε και να τις αναμιγνύετε με λαχανικά όπως σοταρισμένο σπανάκι και σκόρδο. Οι ψητές πατάτες είναι τέλειες με σάλσα. Αλλά να είστε προσεκτικοί με τις μερίδες. Επίσης εναλλάξτε τις πατάτες με ολικής άλεσης άμυλο όπως το καστανό ρύζι και ζυμαρικά. Και να θυμάστε: μόνο το ένα τέταρτο του πιάτου σας πρέπει να αποτελείται από αμυλούχες τροφές.”

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιατί δε φεύγουμε από σχέσεις που μας κάνουν κακό
Καλησπερα σας ειμαι 25 χρονων και εχω μια...
Σχέση: Όταν ο άνδρας δε θέλει να είστε συνέχεια μαζί
Καλησπερα σας ονομαζομαι εφη και ειμαι 33...