Αίμα στα κόπρανα. Πρέπει να ανησυχήσω;

26 Απριλίου 2013

 

 

Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι τρομακτικό μπορεί να σας φαίνεται μία τρομακτική ένδειξη, όμως δεν προοιωνίζει απαραίτητα σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για τις πιθανές αιτίες της εμφάνισης αίματος στα κόπρανα και τι πρέπει να κάνετε -σε συνεννόηση με τον γιατρό σας- σε περίπτωση που το ανακαλύψετε.

 

Πώς εμφανίζεται το αίμα στα κόπρανα;

 

Το αίμα στα κόπρανα προκαλείται από την αιμορραγία κάποιου σημείου του πεπτικού συστήματος. Μερικές φορές η ποσότητα του αίματος είναι τόσο μικρή που μπορεί να ανιχνευτεί μόνο με ένα τεστ κοπράνων, το οποίο και εντοπίζει το κρυμμένο αίμα στα κόπρανα. Άλλες φορές,  μπορεί να είναι ορατό στο χαρτί υγείας ή επίσης, στη λεκάνη, μετά από μια εντερική εκκένωση. Η αιμορραγία που συμβαίνει ψηλά στο πεπτικό σύστημα είναι πιθανό να κάνει τα κόπρανα πιο σκούρα και πισσώδη.

 

Πού οφείλεται το αίμα στα κόπρανα;

 

Μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες εμφάνισης αίματος στα κόπρανα είναι οι εξής:

 

Εκκολπωματική νόσος. Η εκκολπωμάτωση εμφανίζεται με τη μορφή μικρών θηκών που εξέχουν από το τοίχωμα του παχέος εντέρου. Συνήθως η εκκολπωμάτωση δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά κάποιες φορές οι θήκες μπορεί να αιμορραγούν ή να μολυνθούν.

 

Πρωκτική σχισμή. Μικρό κόψιμο ή σχίσιμο στον ιστό της εσωτερικής επιφάνειας του πρωκτού, παρόμοιο με τις σχισμές που δημιουργούνται στα σκασμένα χείλη. Συχνά, οφείλεται στο πέρασμα ενός μεγάλου και χοντρού κοπράνου και μπορεί να είναι επώδυνο.

 

Κολίτιδα. Φλεγμονή του παχέος εντέρου. Από τις πιο συνήθεις αιτίες είναι οι μολύνσεις ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

 

Αγγειοδυσπλασία. Κατάσταση κατά την οποία εύθραυστα, μη φυσιολογικά αγγεία του αίματος προκαλούν αιμορραγία.

 

Πεπτικά έλκη. Ανοιχτή πληγή στο εσωτερικό του στομαχιού ή στο δωδεκαδάχτυλο, το ανώτερο άκρο του λεπτού εντέρου. Πολλές φορές, οφείλονται σε μόλυνση από το Ελικοβακτήριο του πυλωρού (H. Pylori). Μακρόχρονη χρήση ή υψηλές δόσεις από αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλκη.

 

Πολύποδες ή καρκίνος. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που μπορούν να μεγαλώσουν, να αιμορραγήσουν και να γίνουν καρκινώδεις. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στην Αμερική. Συχνά, προκαλεί αιμορραγία που δε γίνεται αντιληπτή με γυμνό μάτι.

 

Προβλήματα του οισοφάγου. Εξογκωμένες φλέβες του οισοφάγου ή σχισίματα οδηγούν σε σοβαρή απώλεια αίματος.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

 

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι πολύ σημαντική προκειμένου να εκτιμήσει ο ίδιος την οποιαδήποτε εμφάνιση αίματος στα κόπρανα. Οι λεπτομέρειες που θα του δώσετε θα τον βοηθήσουν να εντοπίσει το σημείο της αιμορραγίας. Αφού πάρει το ιατρικό σας ιστορικό και σας εξετάσει σωματικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας γράψει ορισμένες εξετάσεις, ώστε να καθοριστεί η αιτία της αιμορραγίας. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Πλύση ρινογαστρικού. Με την εξέταση αυτή ο γιατρός σας θα μπορέσει να εντοπίσει αν η αιμορραγία προέρχεται απ’ το ανώτερο ή το κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των περιεχομένων του στομάχου μέσω ενός σωλήνα που τοποθετείται σε αυτό από τη μύτη. Αν το στομάχι δεν περιέχει αίμα, η αιμορραγία έχει σταματήσει ή πιθανότερα προέρχεται από το κατώτερο μέρος του πεπτικού συστήματος.

 

Ενδοσκόπηση του οισοφάγου και του δωδεκαδάχτυλου (EGD). Διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου, ενός εύκαμπτου δηλαδή σωλήνα με μια μικρή κάμερα στην άκρη του, που μέσω του στόματος φτάνει στον οισοφάγο του στομάχου και τον δωδεκαδάχτυλο. Ο γιατρός μπορεί με αυτόν τον τρόπο να αναζητήσει την πηγή της αιμορραγίας. Η ενδοσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη συλλογή μικρών τμημάτων ιστού για βιοψία.

 

Κολονοσκόπηση. Διαδικασία παρόμοια με την παραπάνω, μόνο που εδώ το ενδοσκόπιο εισέρχεται από τον πρωκτό, ώστε να δώσει την εικόνα του παχέος εντέρου. Και η κολονοσκόπηση μπορεί να εφαρμοσθεί για τη συλλογή ιστού για βιοψία.

 

Εντεροσκόπηση. Διαδικασία παρόμοια με τις δύο παραπάνω ενδοσκοπήσεις, η οποία χρησιμοποιείται για την εξέταση του λεπτού εντέρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνει την κατάποση μιας κάψουλας με μια μικροσκοπική κάμερα στο εσωτερικό της, η οποία εκπέμπει εικόνες σε μια οθόνη, καθώς περνά απ’ τον πεπτικό σωλήνα.

 

Άλλες εξετάσεις που βοηθούν στην διάγνωση είναι: οι ακτίνες Χ βαρίου, η σάρωση ραδιονουκλιδίων, η αγγειογραφία και η λαπαροτομία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το αίμα στα κόπρανα;

 

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές για να σταματήσει την οξεία αιμορραγία. Συχνά, η ενδοσκόπηση χρησιμοποιείται για την έγχυση χημικών στο σημείο της αιμορραγίας, την καυτηρίαση του σημείου με ηλεκτρικό ρεύμα ή λέιζερ, ή τέλος, για την εφαρμογή ενός επιδέσμου που σταματά την αιμορραγία του αγγείου. Αν η ενδοσκόπηση δεν μπορεί να ελέγξει την αιμορραγία, είναι πιθανό να προτιμηθεί η αγγειογραφία, ώστε ο γιατρός να εγχύσει φάρμακο στα αγγεία που αιμορραγούν.

 

Εκτός απ’ την άμεση διακοπή της αιμορραγίας, αν είναι απαραίτητο η θεραπεία μπορεί να συμπεριλάβει και την αντιμετώπιση της αιτίας της αιμορραγίας, ώστε να μην επαναρχίσει. Η θεραπεία, γενικά, ποικίλει ανάλογα με την αιτία και μπορεί να συμπεριλάβει  φάρμακα, όπως αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση του H. Pylori, αντιφλεγμονώδη για τη θεραπεία της κολίτιδας ή εγχείρηση για την αφαίρεση του πολύποδα ή των τμημάτων του παχέος εντέρου που καταστράφηκαν από τον καρκίνο, της εκκολπωματίτιδας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

 

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η αντιμετώπιση συνεπάγεται απλά πραγματάκια που ο καθένας μπορεί να κάνει μόνος του. Σε αυτά περιλαμβάνονται η υιοθέτηση ενός διαιτολογίου βασισμένου σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, καθώς με αυτό τον τρόπο καταπραΰνεται η δυσκοιλιότητα, η οποία και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες και τις πρωκτικές σχισμές.

 

Ο γιατρός σας θα σας γράψει ή θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία που θα ανταποκρίνεται στη διάγνωση.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Χρισ***** ****
00:31 Δευτέρα 19/09/2016
Eχω αίμα στα κοπρανα εδώ και μια βδομάδα και μου είπε ότι είναι ραγαδα αλλά ανησυχώ ότι είναι καρκίνος de
Αντω***** ****
21:10 Πέμπτη 4/02/2016
Τις 3 τελευταιες μερες εχω παρατηρησει αιμα στα κοπρανα μου Οταν σκουπιζομαι με χαρτι δεν υπαρχει αιμα οπτε μαλλον ειναι εσωτερικοτι μπορει να ειναι
Γαλα***** ****
20:49 Κυριακή 13/04/2014
τι είναι η αιμοπτυση πρεπει να ανησυχω
ΝΙΚΟ***** ****
00:25 Δευτέρα 17/02/2014
kalimera tis teleyteais 2 meres paratiso aima sta koprana moy oxi para poly 23 stagones oi opoies den einai anamigmenes me ayta einai stin epifania toys Den exw katholoy ponoys kai sto xarti ygeia den emfanizeta poy simeni den yparxei kapoia pligi apo zorizma einai kati eswteriko alla sto teliko stadio logo toy oti den einai anamigmena meta koprana yparxei kapoios giatros syggekrimenos poy tha prepei na rwtisw kai an exete xana akoysi tetoia periptosi den yparxei sexoyaliko thema eimai apolita fisiologikos antras gia tixon aporia apo esas eyxaristo ek ton proteron anameno apantisisas to sintomotero
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...