Πώς θα αντιμετωπίσω την αρρυθμία;

Η αρρυθμία είναι ένα από τα συνηθέστερα καρδιακά προβλήματα. Η εμφάνισή της μπορεί να μην εμπνέει απαραίτητα ανησυχία, όμως καλό είναι να παρακολουθείται για να μην φτάσει σε σημείο να χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση.

Πού οφείλεται η αρρυθμία;

Η αρρυθμία μπορεί  να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι:  η στεφανιαία νόσος, οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών στο αίμα σας (όπως νατρίου ή καλίου), οι αλλαγές στο μυ της καρδιάς σας, ο τραυματισμός από καρδιακή προσβολή, η διαδικασία επούλωσης μετά από εγχείρηση καρδιάς. Επίσης, οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό μπορεί να εμφανιστούν σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αρρυθμία μπορεί  και να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα. Ο γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακή αρρυθμία κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης με τη λήψη του παλμού σας ή μέσω ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Τα συμπτώματα της αρρυθμίας περιλαμβάνουν: αίσθημα παλμών (αίσθηση δηλαδή ότι η  καρδιά παραλείπει χτύπους, φτερούγισμα), σφίξιμο στο στήθος, ζάλη ή ζαλάδα, λιποθυμία, δύσπνοια, δυσφορία στο στήθος, αδυναμία ή κόπωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αρρυθμία;

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της αρρυθμίας σας. Σε μερικές περιπτώσεις δεν απαιτείται καμία θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή και  χειρουργική επέμβαση.

Τα φάρμακα:

Υπάρχει ποικιλία φαρμάκων είναι για τη θεραπεία της αρρυθμίας:

Αντιαρρυθμικά φάρμακα: Ελέγχουν την καρδιακή συχνότητα και περιλαμβάνουν βήτα-αναστολείς.
Αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία. Μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Περιλαμβάνουν βαρφαρίνη)  (αντιπηκτικό) ή ασπιρίνη. Άλλα αντιπηκτικά αίματος (π.χ.Pradaxa)  έχουν εγκριθεί για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή.

Το χειρουργείο:

Η εγχείρηση καρδιάς μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να διορθωθούν καρδιακές παθήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αρρυθμίας. Η διαδικασία Maze είναι ένα είδος της χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση της κολπικής μαρμαρυγής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μια σειρά (ή «λαβύρινθος») από τομές γίνονται στο δεξί και αριστερό κόλπο για να περιορίσουν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα σε καθορισμένες οδούς. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν βηματοδότη μετά από αυτή τη διαδικασία.

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα