Σπιτικό τυρί από την Φωκίδα

23 Μαΐου 2016

Υλικά συνταγής

 

  • 1 κιλό γιαούρτι πρόβειο κατά προτίμηση
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 200 γρ. φέτα πιπεράτη
  • 1 κομμάτι τουλπάνι (ύφασμα με πολύ πυκνή ύφανση, ειδικό για παρασκευή γιαουρτιού και τυριού).
 
Εκτέλεση

Προτιμότερο είναι το πρόβειο γιαούρτι γιατί το κατσικίσιο έχει περισσότερη υγρασία με αποτέλεσμα το ψωμοτύρι να γίνει αρκετά αραιό στην υφή του.
Την άνοιξη που είναι φρέσκα γάλατα είναι η ιδανική εποχή για την παρασκευή αυτού του τυριού.
Αδειάζουμε το γιαούρτι σε τουλπάνι και το αφήνουμε κρεμασμένο να στραγγίζει για ένα 24ωρο, εκτος ψυγείου.
Την επόμενη μέρα βάζουμε το στραγγισμένο γιαούρτι σε μπολ και αλατίζουμε με 1 κουταλιά χοντρό αλάτι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε ένα 24ωρο εκτός ψυγείου να αρχίσει η ζύμωση.
Τακτικά ανακατεύουμε το γιαούρτι.
Την τρίτη ημέρα θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στο γιαούρτι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντας τακτικά.
Όταν θα έχει αρχίσει η ζύμωση του τυριού το συντηρούμε στο ψυγείο σκεπασμένο. Πότε πότε το ανακατεύουμε. Συντηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο.
Καταναλώνεται 3-4 μέρες μετά την προσθήκη φέτας. Όσο παρατείνεται η ζύμωση, τόσο πιο νόστιμο γίνεται το ψωμοτύρι.



ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace