Διαστάσεις πανδημίας παίρνει η παχυσαρκία!

Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από Γάλλους ερευνητές επιβεβαίωσε ότι τα έθνη σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.

Οι ειδικοί στο INSERM, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας,  που κατέγραψαν δεδομένα για 168.159 άτομα, ηλικίας 18 έως 80 ετών σε 63 διαφορετικές χώρες. Διαπίστωσαν ότι το 40% των ανδρών και το 30% των γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 24% των ανδρών και το 27 % των γυναικών είναι κλινικά παχύσαρκοι.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Beverley Balkau, διευθυντής έρευνας στο INSERM, υποστηρίζει πως: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για την αξιολόγηση της συχνότητας του λιπώδους ιστού (λίπους), η οποία παρέχει μια συνοπτική εικόνα των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος σώματος παίρνει διαστάσεις πανδημίας, με το 1/2  έως και τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού της μελέτης να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι».

Ο Dr Balkau δήλωσε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Circulation, επιβεβαιώνουν την ανάγκη να λάβουν οι κυβερνήσεις περισσότερα προληπτικά μέτρα κατά της παχυσαρκίας, όπως η αύξηση της πρόσβασης σε φυσική δραστηριότητα και την ενθάρρυνση των πολιτών για άσκηση.

Η σωματική άσκηση και η καλή διατροφή είναι το κλειδί. Η αλλαγή είναι απαραίτητη, διαφορετικά η κατάσταση της δημόσιας υγείας και οι κίνδυνοι για καρδιακή νόσο και διαβήτη θα επιδεινωθούν».

Σχετικά άρθρα