Που οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται η ξηροστομία;

Το να μένει το στόμα μας ξηρό δεν αποτελεί μόνο μία δυσάρεστη κατάσταση. Μπορεί και να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας που ίσως και να μην γνωρίζουμε ότι έχουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι χρήσιμο να μάθουμε πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από την ξηρότητα του στόματος.

Τι είναι η ξηροστομία;

Ξηροστομία συμβαίνει όταν το στόμα μας παράγει λίγο ή καθόλου σάλιο, είναι κάτι περισσότερο από αίσθημα δίψας. Το σάλιο μας βοηθά να γευόμαστε ό, τι τρώμε και πίνουμε και να χωνέψουμε το φαγητό μας. Επιπλέον, απομακρύνει τα σωματίδια των τροφίμων από τα δόντια μας και εξουδετερώνει τα οξέα βοηθώντας στην πρόληψη της τερηδόνας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό για την υγεία και την υγιεινή του στόματός μας.

Ποιες είναι οι συνέπειες της ξηροστομίας;

Η έλλειψη σάλιου έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα μέσα και γύρω από το στόμα να γίνεται ξηρό και σφιχτό. Τα χείλη μας μπορεί να ‘σκάσουν και να δημιουργηθούν πληγές στις γωνίες του στόματός μας. Επίσης, έχουμε την αίσθηση τραχιάς και ξηρής γλώσσας και χωρίς την λίπανση που προσφέρει το σάλιο, ίσως να έχουμε δυσκολία στην κατάποση ή δυσκολία στην ομιλία. Επειδή λόγω της ξηροστομίας το σάλιο δεν καθαρίζει το στόμα μας από τα βακτήρια και τα υπολείμματα των τροφών, συχνά δημιουργείται επίμονα κακή αναπνοή. Είναι, ακόμη, ο συνήθης ύποπτος για βραχνάδα ή γαργάλημα στο λαιμό.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της ξηροστομίας;

Περισσότερα από 400 είδη φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, ενώ μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ιατρικών θεραπειών, όπως η ακτινοβολία για ορισμένες μορφές καρκίνου, η οποία μπορεί να βλάψει τους σιελογόνους αδένες. Η χημειοθεραπεία  μερικές φορές κάνει το σάλιο πιο πυκνό και δημιουργεί αίσθηση ξηρού στόματος.

Η ξηροστομία μπορεί να σχετίζεται με βλάβη των νεύρων από τραυματισμό στο κεφάλι ή στον αυχένα. Ορισμένα νεύρα μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των σιελογόνων αδένων. Εάν έχουν καταστραφεί τα νεύρα, δεν είναι σε θέση να δώσουν εντολή στους σιελογόνους αδένες να παράξουν σάλιο. Χωρίς σάλιο, είναι επίσης δύσκολο να γευτούμε τα τρόφιμα γιατί το σάλιο είναι αυτό που μεταφέρει τις γεύσεις των τροφών στα νευρικά κύτταρα του στόματος και του λαιμού.

Ξηροστομία μπορεί να προκληθεί και από ένα ιατρικό πρόβλημα που ονομάζεται σύνδρομο Sjogren. Το σύνδρομο του Sjögren είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στο ανθρώπινο δάκρυ και τους σιελογόνους αδένες του σώματος. Αυτό δημιουργεί ξηρότητα στα μάτια και το στόμα που είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren. Ξηροστομία εμφανίζεται επίσης και σε ασθενείς με διαβήτη και HIV / AIDS.

Το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάσταση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα και η ξηροστομία είναι ένας από αυτούς. Το κάπνισμα δεν προκαλεί ξηροστομία. Όμως, το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων και η χρήση άλλων προϊόντων καπνού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί, επίσης, να είναι παράγοντες ξηρότητας του στόματος.

Συμβουλές για να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να δείτε εάν κάποια φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροστομίας.Το πιπίλισμα μιας καραμέλας ή τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να τονώσει τη ροή του σάλιου.

Συμβουλές αντιμετώπισης της ξηροστομίας

Πίνοντας συχνά νερό διατηρείτε το στόμα σας υγρό. Μείνετε μακριά από τα ζαχαρούχα, όξινα ή καφεϊνούχα ποτά για να αυξήσετε την υγρασία του στόματος σας και να βοηθήσετε το μάσημα και την κατάποση. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας για έλεγχο και οδοντικό καθαρισμό.

Σχετικά άρθρα