Διατροφή χωρίς γλουτένη: Γιατί δεν συνίσταται για τα παιδιά

25 Μαΐου 2016

Δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν συνιστάται στα υγιή παιδιά.

Γράφει ο παιδίατρος Νίκος Βουδούρης 

Πολλά μαγαζιά γεμίζουν τα ράφια τους με προϊόντα όπως κράκερ , δημητριακά  και άλλα τρόφιμα με την ένδειξη <Χωρίς γλουτένη>. Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στη σκέψη ότι η γλουτένη είναι μιά τοξική ουσία . Δεν είναι όμως.

  Εκτός από ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που έχουν κοιλιοκάκη , δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη ή κάποια αλλεργία στα σιτηρά , είναι απολύτως ασφαλές να καταναλώνεται η γλουτένη. Η οποία είναι μίγμα δύο πρωτεϊνών που βρίσκονται σε δημητριακά όπως το σιτάρι και το κριθάρι τα οποία υπάρχουν συνήθως στο ψωμί και τα ζυμαρικά.

  Η δημοτικότητα της διατροφής χωρίς γλουτένη συνεχίζει να αυξάνεται , γεγονός που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν για τους κινδύνους της περιοριστικής αυτής διατροφής στα υγιή παιδιά.

  Υπάρχουν αρκετά προβλήματα για τα παιδιά που χωρίς κάποιο ιατρικό πρόβλημα τροφοδοτούνται με προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως:

  • Η έλλειψη σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
  • Η πρόσληψη υπερβολικών ποσοτήτων λίπους και ζάχαρης.
  • Και η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα τοξινών όπως το αρσενικό.

 Ο Δρ.  Norelle Reilly καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανέφερε πως  η επεξεργασία στα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι άνισα οχυρωμένη διότι μπορεί να είναι ανεπαρκής σε φυτικές ίνες , μαγνήσιο , σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη D.

  Ακόμη και στη περίπτωση των παιδιών που πρέπει να καταναλώνουν μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης , οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση με διατροφολόγο για να υπάρχει μία ισορροπημένη διατροφή στα παιδιά.

  Αν και υπήρξε μία μικρή άνοδο στη διάγνωση της κοιλιοκάκης , δεν εξηγεί και τη ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις προϊόντων χωρίς γλουτένη , η οποία αυξήθηκε κατά 136% μεταξύ 2013 και 2015.

  Σύμφωνα με τον Δρ. Reilly πολλοί γονείς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν κάποιο   είδος συμπτώματος , όπως κοιλιακό άλγος , διάρροια ή πονοκεφάλους με μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης . Συνήθως η κατάσταση των παιδιών βελτιωνόταν χωρίς να υπάρχει κάποια σχέση με τη διαιτητική αυτή αλλαγή.

  Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν υψηλότερες ποσότητες λίπους και ζάχαρης σε σχέση με παρόμοια προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης το ρύζι χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο της γλουτένης με αποτέλεσμα τα υψηλότερα επίπεδα των τοξινών.

  Ο καθηγητής της Παιδιατρικής γαστρεντερολογίας , Δρ. Arvind Srinath δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη απο μία δίαιτα χωρίς γλουτένη σε υγιή παιδιά και πως μόνο κινδύνους επιφέρει για την υγεία των παιδιών σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την οικογένεια τους.

  Η έλλειψη φυτικών ινών στα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένα , εφόσον δεν τρώνε τα ίδια φαγητά με τους φίλους τους.

  Οι γονείς έχουν επικεντρωθεί στην εξάλειψη της γλουτένης , αυτό βλέπουμε απο την επιλογή τροφίμων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανισορροπίες λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών.

  Είναι πάντα σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν ότι η αφαίρεση τροφίμων απο τη διατροφή των παιδιών τους, χωρίς βιολογική ανάγκη μπορεί να είναι προβληματική για την υγεία τους.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πέθανε ο Πέτρος Φυσσούν (βίντεο)
Τα νέα της ημέρας
16:26 Πέθανε ο Πέτρος Φυσσούν (βίντεο)
 Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε
Η Σκέψη της ημέρας
14:58 Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε