Σουβλάκια κοτόπουλου με πάπρικα και ψητά βερίκοκα!

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title"><strong>Υλικά</strong></div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>700 γρ. φιλέτο από μπούτι ή στήθος κοτόπουλου (ανάλογα με το τι μας αρέσει), σε κομμάτια περίπου 2 εκ.</li>
<li>220 ml χυμός πορτοκαλιού</li>
<li>75 ml σάλτσα σόγιας</li>
<li>120 ml ελαιόλαδο</li>
<li>1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (ή μείγμα αυτών)</li>
<li>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
<li>λίγος ψιλοκομμένος δυόσμος</li>
</ul>
<p> </p>
<p><strong>Για τα βερίκοκα</strong> (προαιρετικά)</p>
<ul>
<li>8 μικρά βερίκοκα, κομμένα στη μέση, χωρίς το κουκούτσι</li>
<li>2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο</li>
<li>1 κλαράκι φρέσκια λεβάντα (σε γλαστράκια σε φυτώρια) ή δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού ξερά, κοπανισμένα</li>
<li>2 κουτ. σούπας ζάχαρη</li>
<li>1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού</li>
<li>1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 16</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 30΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Αναμονή</span> 12 ώρες</span><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> περίπου 10΄-15'</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> Χτυπάμε στο μούλτι το πορτοκάλι με τη σόγια, το λάδι και την πάπρικα. Βάζουμε σε ένα μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε με τη μισή σάλτσα. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά 8 – 12 ώρες). Την υπόλοιπη σος τη διατηρούμε στο ψυγείο. Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε 16 μικρά καλαμάκια (ή σε 8 κανονικά), τα αλατοπιπερώνουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί σε μονή στρώση και τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά (αν είναι φιλέτο από στήθος κοτόπουλου) ή περίπου 15 (αν είναι από μπούτι).</p>
<p> </p>
<p>Οταν είναι έτοιμα, ξεφουρνίζουμε και τα περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα που έχουμε κρατήσει. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε το δυόσμο και τη σερβίρουμε δίπλα στα σουβλάκια.</p>
<p> </p>
<p><strong>Βερίκοκα</strong> (προαιρετικά): Σε μια κατσαρόλα με 2 φλιτζ. τσαγιού νερό που βράζει βάζουμε το κλαράκι λεβάντας ή δεντρολίβανου μαζί με τις 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο – αφήνουμε όμως το κατσαρολάκι με τη σάλτσα πάνω στη φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αν θέλουμε και μπορούμε, τραβάμε με προσοχή και αφαιρούμε τη φλούδα από τα ζεστά βερίκοκα.</p>
<p> </p>
<p>Βάζουμε τα βερίκοκα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τα λαδώνουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και τα ψήνουμε στους 140° C για περίπου 20 λεπτά να καραμελώσουν. Τα ξεφουρνίζουμε και τα ραντίζουμε με το ελαφρύ σιρόπι. Τα σερβίρουμε ως εξής: είτε τα βάζουμε σε μια πιατέλα δίπλα στα σουβλάκια είτε τα βάζουμε σε ποτήρια (όπως αυτά του μαρτίνι της φωτογραφίας ή άλλα της αρεσκείας μας) και στηρίζουμε τα σουβλάκια στο χείλος του ποτηριού. Επίσης, μπορούμε να περάσουμε μερικά κομμάτια βερίκοκου στα σουβλάκια.</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr/">http://www.gastronomos.gr/</a></p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα