Το εμβόλιο για τη γρίπη Α συνδέεται με ναρκοληψία;

27 Μαΐου 2013


Μια νέα έρευνα Φινλανδών επιστημόνων επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο Pandemrix που χρησιμοποιήθηκε ευρέως το 2009 για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη πανδημία της γρίπης Α (Η1Ν1), πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο να εμφανίσουν ναρκοληψία οι ενήλικοι.

Παλαιότερες έρευνες είχαν ήδη δείξει ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του εμβολίου αυτού και της εμφάνισης της σπάνιας νόσου στα παιδιά. Η ναρκοληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή του ύπνου, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και συχνά, ανεξέλεγκτα επεισόδια ύπνου. Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να εμφανίσουν επεισόδια απώλειας του μυϊκού τόνου (καταπληξία).

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευζωίας της Φινλανδίας (THL) ναρκοληψία μπορεί να εμφανίσουν και οι ενήλικοι ηλικίας από 20 έως 64 ετών που είχαν εμβολιαστεί με το Pandemrix. «Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 3 έως 5 φορές, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το THL. Πάντως ο κίνδυνος είναι έξι φορές μικρότερος από αυτόν που διατρέχουν τα παιδιά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο μια γαλλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να εμφανίσουν ναρκοληψία, αλλά τόνιζε ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το εμβόλιο σχετίζεται με την ασθένεια.

Μετά τις εκστρατείες εμβολιασμού με το Pandemrix παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων ναρκοληψίας στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ασθένησαν συνολικά 200 Σουηδοί και 79 Φινλανδοί ηλικίας από 4 έως 19 ετών. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποφάσισαν να αποζημιώσουν τους ασθενείς και ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν σχετίζεται το εμβόλιο με την ασθένεια αυτή.

Πηγή: Η Καθημερινή

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σε ποια φαγητά ξεσπάμε όταν έχουμε στρες;
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το...
Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο...
Κάπου στη μέση του δρόμου της ζωής μου κι...