Πώς αντιμετωπίζουμε το πρήξιμο στο σώμα;

28 Μαΐου 2013


Το πρήξιμο στην κοιλιά, στα πόδια και σε ολόκληρο το σώμα πολλές φορές είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο-ιδίως για τις γυναίκες. Πολλές φορές το φούσκωμα μας κάνει να ανησυχούμε, όμως η αλήθεια είναι πως το πρήξιμο δεν έχει πάντοτε παθολογική αιτιολογία και δεν υπάρχει λόγος να τρομάζουμε.Γράφει η Αναισθησιολόγος και Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου Ευπραξία Πιπίνη

Το φούσκωμα ή πρήξιμο που παρατηρούμε σε κάποιο σημείο του σώματος ή σε όλο το σώμα μπορεί να συμβεί όταν είμαστε υγιείς. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει φυσιολογικό και παθολογικό πρήξιμο, σαν σύμπτωμα κάποιας ασθένειας.

Πού οφείλεται το πρήξιμο;

Η αίσθηση φουσκώματος σε όλο το σώμα- ή σε μέρη του- συνήθως σχετίζεται με την κατακράτηση των υγρών που προσλαμβάνουμε είτε ως νερό είτε με τις τροφές σε συνδυασμό με την πρόσληψη νατρίου, δηλαδή αλατιού. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να δεσμεύει το νερό και να το φυλακίζει στα κύτταρα και έτσι δημιουργείται το πρήξιμο στα πόδια, στο πρόσωπο ή σε όλο το σώμα. Η διατροφή με αλάτι ή τροφές με αλάτι που δεν φαίνεται (τυρί, δημητριακά, τηγανητά, σάλτσες, ξηροί καρποί κλπ.) είναι η πιο συχνή αιτία κατακράτησης υγρών στο σώμα μας.

Άλλη συνηθισμένη φυσιολογική αιτία που δημιουργεί φούσκωμα, δηλαδή κατακράτηση υγρών στον οργανισμό, είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, που συνέπεια έχει το μικρού βαθμού έγκαυμα, όπου ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει την αφυδάτωση και την απώλεια νερού από την εφίδρωση και την ζέστη κατακρατεί υγρά ως μηχανισμό εξισορρόπησης της έκθεσης στον ήλιο.

Μια άλλη αιτία είναι η κλιμακτήριος και οι ορμονικές διακυμάνσεις των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση. Η κατακράτηση υγρών και το γενικευμένο φούσκωμα περνάει με το τέλος της περιόδου. Η εγκυμοσύνη επίσης είναι μια περίοδος που το σώμα κατακρατεί υγρά.

Η λήψη κάποιων φαρμάκων έχει το πρήξιμο ως αποτέλεσμα (ορμόνες, κορτιζονούχα, αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά). Η ορθοστασία είναι μια κατάσταση που φέρνει εύκολα πρήξιμο στα πόδια καθώς και η κακή θέση του σώματος σε κάθισμα, η ακινησία κατά το ταξίδι ή την οδήγηση. Θα πρέπει κατά την οδήγηση ή σε ένα ταξίδι ωρών να προσέχουμε όπως καθόμαστε ώστε τα γόνατα να βρίσκονται πάνω από τα ισχία ή να βάζουμε ένα υποπόδιο να ακουμπάνε τα πέλματα. Αυτή είναι η σωστή εργομετρική στάση του σώματος που διευκολύνεται η κυκλοφορία της λέμφου. Θα πρέπει κάθε μια ώρα, επίσης, να σηκωνόμαστε ή να σταματάμε την οδήγηση και να κάνουμε κάποια βήματα.

Οι παθολογικές αιτίες που μπορεί να προκαλούν πρήξιμο και στάση υγρών στο σώμα έχουν σχέση με καρδιακές παθήσεις (καρδιακή ανεπάρκεια, ανεπάρκεια φλεβών ή βαλβίδων), με παθήσεις των νεφρών που χαρακτηριστικό είναι το έντονο πρήξιμο γύρω από τα βλέφαρα, με κάποιες γυναικολογικές παθήσεις ωοθηκών, με νεοπλασία όπου μια μάζα πιέζει όργανα ή λεμφαδένες και υπάρχει πρήξιμο στην κοιλιά, λεμφαδενοπάθειες, μπορεί να πρηστούν χέρια ή πόδια. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς ,του ήπατος καθώς και κάποια φάρμακα που λαμβάνονται χωρίς σωστή ρύθμιση και ιατρική παρακολούθηση μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο. Όλα τα παραπάνω χρειάζονται ιατρική εξέταση και διερεύνηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρήξιμο;

Η άσκηση (κολύμπι, τρέξιμο, βάδισμα) βοηθάει στην καλή διατήρηση του κυκλοφορικού συστήματος. Οι ειδικές κάλτσες ή καλσόν για ορθοστασία επίσης βοηθούν τα βαριά και πρησμένα πόδια. Το μασάζ στην περιοχή που είναι πρησμένη με σωστές κινήσεις διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου και μειώνει αισθητά το πρήξιμο. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ψηλά (άνω των 4,5 πόντων ) και στενά παπούτσια. Όταν είμαστε στο σπίτι καλό είναι να περπατάμε με γυμνά πέλματα και να απλώνουμε τα πόδια σε ευθεία στην καθιστή θέση.

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΜΑΡΑ***** ****
21:15 Παρασκευή 7/02/2014
Από τη Δευτερα πριν 5 ημέρες δηλαδηαντιληφθηκα ότι τα πόδια μου σε όλο τους το μήκος ήταν βαριά και πρησμενα και οι αστραγαλοι Επίσης παρατήρησα ότι το πρωί που ξυπνω είναι και τα χερια μου και το πρόσωπο μου ελαφρώς πρησμενο αλλά πολύ γρήγορα ξεπρηζονται Θα ήθελα να αναφέρω ότι την προηγούμενη εβδομάδα επειδή είχα έντονο πόνο στη μέση καταναλωσα 5 χαπάκια Norgesic καθώς επίσης επί 10 ημέρες έπαιρνα αντιβίωση στην αρχή procef 500 επί 3 ημέρες και έπειτα klaricid 500 για 7 ημέρες λόγω βρογχιτιδας Σημειώστε ότι το norgesic το πήρα αφού είχε τελειώσει η αντιβίωση Παρακαλώ θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω στο θέμα αυτό και ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
ΤΣΙΡ***** ****
10:39 Παρασκευή 9/08/2013
Καλημέρα σας. Εγώ θα ήθελα να αναφέρω το εξής.Είμαι ιδιοκτήτρια μαγαζιού με συνεπεία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ζέστης αλλά και ορθοστασίας ενίοτε και άλλοτε καθιστικής στάσης παρουσίαζα πρήξιμο φυσιολογικό το οποίο κρατούσε όλο το καλοκαίρι περίπου 1βδομαδα. Φέτος συνέβη κάτι το οποίο απόρώ και γώ πώς γίνεται...Παρουσίασα συγκεκριμένα πρήξιμο στα πέλματα από αρχές Ιουλίου τηρώντας όλα εκείνα που έκανα τα τελευταία χρόνια και θεραπευόμουν άμεσα. Φέτος όμως έκανα και λήψη σπιρουλίνας για 4μέρες όπου και την σταμάτησα γιατί άρχισα να πρήζομαι από την κοιλιά και κάτω. Το οποίο πρήξιμο σαφώς πολύ λιγότερο το διατηρώ ακόμα και τώρα. Ανήκω στην κατηγορία των γυναικών εκείνων που γυμνάζεται χρόνια εντατικά ακολουθεί μια καλή και σωστή διατροφή όμως δυστυχώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ζεσταίνομαι με αποτέλεσμα να μην καταναλώνω πολλά υγρά και δεν ιδρώνω καθόλου σχεδόν. Η σπιρουλίνα κατόπιν έμαθα πως χρειάζεται αρκετό νερό το οποίο εγώ δεν είχα και σαφώς δεν κατανάλωνα.. Έκανα εξετάσεις αίματος, ούρων, ορμονικές και γυναικολογικές και όλα ήταν πάρα πολύ καλά..Έκανα υπέρηχο νεφρών και όλα επίσης πολύ καλα. Το θέμα είναι ότι όταν είμαι σε παρατεταμένη ορθοστασία ή όταν κάθομαι αρχίζουν να φουσκώνουν τα πόδια μου. Εδώ και 1 μήνα πίνω αρκετό νερό,η ούρηση είναι φυσιολογική και ακολουθώ θεραπεία με κάποια βότανα.. Τι μου συμβαίνει και δεν ξεπρήζομαι??Πόσο θα κρατήσει όλο αυτό??? Μπορείτε να με συμβουλεύσετε???Θα το εκτιμούσα βαθύτατα...Θα το έχω κάθε χρόνο???
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ