Μπιλ Κόσμπι: Ο λουστράκος που έγινε ο «μπαμπάς» της τηλεόρασης και καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση-Ο θάνατος των παιδιών του και οι μαρτυρίες των θυμάτων του

Ο Μπιλ Κόσμπι καταδικάσθηκε την Τρίτη (25/09) σε ποινή φυλάκισης τριών έως δέκα ετών για σεξουαλική επίθεση στην Άντρια Κόνσταντ.

Ο 81χρονος Κόσμπι κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο για τρεις περιπτώσεις άσεμνης επίθεσης με επιβαρυντικές περιστάσεις επειδή νάρκωσε και επιτέθηκε σεξουαλικά στην άλλοτε φίλη του, την Άντρια Κόνσταντ, πρώην διοικητικό του πανεπιστημίου Temple, το 2004 στο σπίτι του στη Φιλαδέλφεια.

Ο ηθοποιός που για πολλούς αποτελεί την πιο χαρακτηριστική φιγούρα «μπαμπά» σε ολόκληρη την Αμερικανική τηλεόραση πλέον έχει χαρακτηριστεί «βίαιος σεξουαλικός εγκληματίας». Σύμφωνα με την απόφαση ο Μπίλ Κόσμπι αφού εκτίσει 3 χρόνια στη φυλακή θα μπορέσει να διατυπώσει αίτημα αποφυλάκισης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη U H U R A (@uhurazulu) στις

Περισσότερες από 50 ακόμη γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Κόσμπι για σεξουαλικές κακοποιήσεις που χρονολογούνται πριν από δεκαετίες, όμως οι περισσότερες κατηγορίες είναι πολύ παλιές για να ασκηθεί δίωξη.
Το προφίλ του ηθοποιού δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τον γελαστό ηθοποιό με το πηγαίο χιούμορ που ο κόσμος είχε στο μυαλό του. Τι ήταν αυτό που οδήγησε το ηθοποιό να γίνει αυτό το… «σεξουαλικό αρπακτικό»; Μήπως η έλλειψη της πατρικής φιγούρας ήταν εκείνην που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάληξη που είχε ο Μπιλ Κόσμπι;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dj A Adams (@djaadams) στις

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και ο αλκοολικός πατέρας

Ο Κόσμπι, παιδί μιας διόλου ευκατάστατης οικογένειας, γεννήθηκε το 1937 στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αδέρφια του. Από πολύ μικρή ηλικία ο Μπιλ Κόσμπι είχε σκοτούρες που δεν θα έπρεπε στην ηλικία του. Δημοσιεύματα του ξένου τύπου υποστηρίζουν ότι ο πατέρας του, Γουίλιαμ Κόσμπι, ήταν αλκοολικός. Όταν ο Μπιλ Κόσμπι ήταν ακόμη παιδί ο πατέρας του κατατάχτηκε στο ναυτικό και έλειπε πολλούς μήνες από το σπίτι.

Τότε από οικονομικής άποψης τα πράγματα δυσκόλεψαν για την οικογένειά του. Όταν ήταν μόλις 8 χρονών «έχασε» τον κατά 2 χρόνια μικρότερο αδερφό του. Τότε ήταν που ένιωσε ότι εκείνος έπρεπε πλέον να φροντίσει τη μητέρα του και τα αδέρφια του αφού ήταν ο μεγαλύτερος άντρας της οικογένειας(ακόμη κι αν ήταν μόλις 8). Η μητέρα του δούλευε ως υπηρέτρια για να τα βγάλουν πέρα ενώ εκείνος είτε γυάλιζε παπούτσια, είτε παρέδιδε λαχανικά στο σπίτι προκειμένου να βγάζει ένα χαρτζιλίκι ώστε να βοηθάει στο σπίτι.

Ίσως η έλλειψη της πατρικής φιγούρας στην ουσία να επηρέασε τόσο τον ψυχισμό του ώστε να διαμόρφωσε τον άνθρωπο που καταδικάζεται για σεξουαλική επίθεση. Ίσως και όχι… Είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο μέλλον. Οι περισσότερες λεπτομέρειες από τα παιδικά του χρόνια ίσως βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι θα συγχωρέσει τον άνθρωπο που όλοι στην Αμερική είχαν ταυτίσει με τον έντιμο «πατέρα».

bill-cosby-2
Φωτογραφία: Facebook/Bill Cosby

Στο σχολείο προτιμούσε τις πλάκες παρά το διάβασμα

Ήταν ιδιαίτερα διάσημος ανάμεσα στους συμμαθητές του, αλλά και… πλακατζής αφού έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «ο κλόουν της τάξης». Οι καθηγητές του φυσικά είχαν παρατηρήσει ότι προτιμούσε να κάνει πλάκες από το διάβασμα.

bill-cosby-5
Φωτογραφία: Facebook/Bill Cosby

Πήρε μέρος σε αρκετές παραστάσεις καθώς επίσης ασχολιόταν ιδιαίτερα με τα σπορ. Μάλιστα ήταν αρχηγός στην ομάδα μπέιζμπολ. Όταν απέτυχε στις εξετάσεις στο Λύκειο, αντί να ξαναδώσει προτίμησε να δουλέψει ως μαθητευόμενος σε ένα τσαγκαράδικο, κάτι που του άρεσε όμως δεν ήθελε να κάνει σε όλη του τη ζωή.

Αργότερα, προτίμησε να καταταγεί στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εκπαιδεύτηκε ως βοηθός σε νοσοκομείο. Έμεινε τέσσερα χρόνια φροντίζοντας τραυματίες από τον πόλεμο στην Κορέα. Για τη συμβολή του, κέρδισε μια υποτροφία στο Temple University το 1961, για να γίνει γυμναστής. Κατά τις σπουδές του έπαιζε και στην ομάδα ράγκμπι.

bill-cosby-4
Φωτογραφία: Facebook/Bill Cosby

Η αρχή της καριέρας του με το stand up comedy

Όταν δούλεψε ως bartender σε ένα κλαμπ της Φιλαδέλφεια ανακάλυψε πόσο εύκολα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε. Ήταν η στιγμή που αποφάσισε να κυνηγήσει το stand up comedy.

Άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται σε διάφορα κλαμπ. Το 1963 είναι η χρονιά που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο “Tonight Show”, εμφάνιση η οποία τον οδηγεί να υπογράψει συμβόλαιο με την Warner Bros και κάνει την εκπομπή το 1964 «Bill Cosby Is a Very Funny Fellow…Right!». Το όπλο του ήταν οι παιδικές του αναμνήσεις και σε πολλούς έκανε εντύπωση ότι δεν έθιξε τον ρατσισμό. Το 1983 πρωταγωνιστεί στην ταινία Bill Cosby: Himself, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται η καλύτερη comedy concert film.

bill-cosby

Ως ηθοποιός, πρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό σόου «I Spy» των 60’s και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που πρωταγωνιστεί ποτέ στην τηλεόραση. Την στιγμή που παραλάμβανε το τρίτο βραβείο Emmy για την ερμηνεία του είχε πει: «Αφήστε το μήνυμα να γίνει γνωστό στους μισαλλόδοξους και τους ρατσιστές ότι η γνώμη τους δεν μετράει». Το τραγούδι έρχεται να προστεθεί στην επιτυχημένη του πορεία στο stand up comedy.

Ήταν ένας από τους κυριότερους παρουσιαστές της παιδικής τηλεοπτικής σειράς «The Electric Company» Δημιούργησε επίσης, την εκπαιδευτικού τύπου εκπομπή καρτούν «Fat Albert and the Cosby Kids», με θέμα μια παρέα νεαρών φίλων που μεγαλώνουν στην πόλη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bill Cosby (@billcosby) στις

Όταν έκανε το «The Cosby Show»

Η πραγματική επιτυχία όμως έρχεται το 1984 όταν δημιούργησε και πρωταγωνίστησε στο εμβληματικό σόου «The Cosby Show», που διήρκεσε οκτώ τηλεοπτικές σεζόν, από το 1982 έως το 1992. Η εκπομπή ήταν πρώτη σε ακροαματικότητα στο είδος της στην Αμερικανική Τηλεόραση, επί πέντε συνεχόμενα έτη (1985 – 1989). Η επιτυχία της κρύβεται στο ότι αποτύπωνε με επιτυχή τρόπο τις εμπειρίες των μελών μιας οικογένειας Αφροαμερικανών, αντλώντας επιρροές και από τις δικές του εμπειρίες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bill Cosby (@billcosby) στις

Ο Κόσμπι παρήγαγε ακόμη τη σειρά «A Different World», η οποία ακολούθησε σε δημοφιλία το βασικό του σόου. Πρωταγωνίστησε επίσης στο «Cosby from 1996 to 2000» και ήταν ο παρουσιαστής της σειράς «Kids Say the Darndest Things», επί δυο σεζόν. Η ενασχόληση του με τα παιδικά σόου ήταν κάτι που τον ευχαριστούσε ιδιαίτερα. Στη συνολική του 30χρονη διαδρομή στην τηλεόραση, έχει λάβει 8 υποψηφιότητες για Emmy και έχει κερδίσει τις 4.

bill-cosby-3
Φωτογραφία: Facebook/Bill Cosby

Το 1992 αποκτά και το δικό του αστέρι στο Hall of Fame. Η περιουσία που έβγαλε από την καριέρα του έχει φτάσει μέχρι και τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @years.ago.today στις

Ο απρόσμενος θάνατος του μοναχογιού του Ένις

Τo 1997 ήταν η χρονιά που ο Μπιλ Κόσμπι χάνει το χαμόγελό του. Η ζωή του άλλαξε άρδην μετά τον ξαφνικό θάνατο του 27χρονου γιού του Ένις. Ο νεαρός είχε σταματήσει στην άκρη του δρόμου για ν΄ αλλάξει λάστιχο όταν δέχτηκε φονική επίθεση. Ο φονιάς συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Η υποτιθέμενη κόρη που διεκδικούσε εκατομμύρια δολάρια

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του γιου του μπαίνει σε καινούριες περιπέτειες. Μία νεαρή, η Autumn Jackson, ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του και διεκδικεί 40 εκατομμύρια δολάρια. Η προσπάθειά της έπεσε στο κενό αφού αποδείχτηκε ότι οι ισχυρισμοί της ήταν ψευδής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jan Boyd (@jmichele_hb) στις

Η υποστήριξη από την οικογένειά του

Μπορεί οι κατηγορίες για βιασμό να έπεφταν βροχή όταν άνοιξε ο ασκός του Αιόλου ωστόσο η οικογένειά του δεν έπαψε ποτέ να τον στηρίζει. Η γυναίκα του Camille Olivia Hanks η οποία τον παντρεύτηκε ότι η ίδια ήταν μόλις 19 χρονών είχε δηλώσει στο παρελθόν: «Ο άντρας που γνώρισα και ερωτεύτηκα και συνεχίζω να τον αγαπάω είναι αυτός που όλοι ξέρετε μέσα από τη δουλειά του. Είναι ευγενικός και ο τέλειος άντρας, πατέρας και φίλος.»
Μάλιστα η γυναίκα με την οποία ο Μπιλ Κόσμπι έχει αποκτήσει 5 παιδιά δεν δίστασε να κατηγορήσει τα ΜΜΕ ότι τον έχουν δαιμονοποιήσει. «Πρόκειται για λιντσάρισμα, όχι για πραγματική δικαιοσύνη.» έχει πει χαρακτηριστικά.

Χάνει και δεύτερο παιδί ενώ μαίνεται η δικαστική διαμάχη

Ενώ ο Μπιλ Κόσμπι αντιμετώπιζε τις κατηγορίες από 60 γυναίκες και ένα μεγάλο κύμα αποδοκιμασίας έρχεται αντιμέτωπος και με άλλη τραγωδία. Η κόρη του, Ένσα, έχασε τη ζωή της σε ηλικία 44 ετών τον Φλεβάρη του 2018. Η γυναίκα αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα νεφρά της και ήταν εν αναμονή μεταμόσχευσης.

Τη μεγαλύτερη τραγωδία για έναν γονιό, την απώλεια του παιδιού του, ο Μπιλ Κόσμπι την έζησε δύο φορές στη ζωή του. Η δασκάλα της γιόγκα πριν «φύγει» υποστήριζε κι εκείνη ένθερμα τον πατέρα της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Officially Live® (@officiallylive) στις

«Οι κατηγορίες εναντίον του είναι μονόπλευρες από την αρχή και όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύρθηκε στο δικαστήριο (…). Πιστεύω σθεναρά ότι είναι αθώος για όλα αυτά τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται και θεωρώ ότι ο ρατσισμός έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο σε όλες τις εκδοχές αυτού του σκανδάλου» είχε δηλώσει.

Οι μαρτυρίες των γυναικών που βίωσαν την σεξουαλική κακοποίηση

Οι καταγγελίες εναντίον του Μπιλ Κόσμπι χρονολογούνται ήδη από την δεκαετία του ’60 με τις πιο πρόσφατες το 2005.
Τα 35 φερόμενα θύματα του, μοντέλα, σερβιτόρες, και επίδοξες ηθοποιοί μπήκαν στο εξώφυλλο του περιοδικού New York μόλις πριν ένα χρόνο. Τον κατηγόρησαν ότι τις νάρκωνε εν αγνοία τους και τις κακοποιούσε σεξουαλικά. Ο ίδιος, ειδικά από το 2014 που άρχισαν να δημοσιεύονται μετά την καταγγελία της Χάνιμπαλ Μπούρες, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες λέγοντας ότι: «Είμαι 52 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και δεν έχω δει τίποτα σαν αυτό που συμβαίνει.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bill Cosby (@cosbyb8613) στις

To διάσημο μοντέλο Τζάνις Ντίκινσον, υποστήριξε ότι ο ηθοποιός της επιτέθηκε το 1982, μετά από δείπνο τους στη λίμνη Ταχόε. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο Κόσμπι της έριξε στο κρασί της ένα χάπι και λίγο αργότερα εκείνη λιποθύμησε: «Το τελευταίο που θυμάμαι είναι ο Μπιλ Κόσμπι που φορούσε μία ρόμπα να τη βγάζει και να ανεβαίνει πάνω μου. Και μετά θυμάμαι πολύ πόνο. Το επόμενο πρωί, ξύπνησα και δεν φορούσα τις πιτζάμες μου. Θυμάμαι ότι πριν λιποθυμήσω σκέφτηκα ότι δέχθηκα σεξουαλική επίθεση».

Παρόμοια τακτική θεωρείται ότι είχε ακολουθήσει και με την ηθοποιό η Μπάρμπαρα Μπόουμαν, 48 ετών, που είχε γνωρίσει τον Μπιλ Κόσμπι τη δεκαετία του 1980, όταν εκείνη ήταν 17 ετών και προσπαθούσε να γίνει ηθοποιός: «Αυτός ο άνδρας μού έδωσε ναρκωτικά και με βίασε. Είναι ένα τέρας», λέει και συνεχίζει: «Με ξάπλωσε στον καναπέ, άρχισε να με χαϊδεύει και να με αγγίζει παντού. Μετά, έβαλε το χέρι μου στο πέος του και με ανάγκασε να τον ικανοποιήσω. Όταν όλα τελείωσαν, έτρεξα έξω από το δωμάτιο και έκανα εμετό».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ¹NΛMUHSTRΛDΛMUS | EYE’G | CVO (@namuhstradamus) στις

Σχετικά άρθρα