Πού οφείλονται οι νυχτερινές εφιδρώσεις;

31 Μαΐου 2013


Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα συχνό παράπονο.  Εάν η κρεβατοκάμαρά σας είναι ασυνήθιστα ζεστή ή σκεπάζεστε με πολλές κουβέρτες είναι απολύτως φυσιολογικό να ιδρώνετε. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να έχετε νυχτερινή εφίδρωση ή εξάψεις χωρίς να είναι τόσο ζεστό το περιβάλλον γύρω σας.

Σε μια μελέτη 2.267 ασθενών, μάλιστα,  το 41% ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια του μήνα που προηγήθηκε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έξαψη είναι συχνά δύσκολο να διακριθεί από την νυχτερινή εφίδρωση.

Υπάρχουν πολλές αιτίες εμφάνισης της νυχτερινές εφίδρωσης. Για να διαπιστώσετε τι ακριβώς συμβαίνει στη δική σας περίπτωση πρέπει ο γιατρός σας να λάβει το πλήρες ιατρικό σας προκειμένου να αποδειχθεί εάν πρόκειται για παθολογική κατάσταση.

Μερικές από τις γνωστές και συνηθέστερες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις είναι:

1. Η εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα και να προκαλούν εφίδρωση. Είναι η συνηθέστερη αιτία νυχτερινής εφίδρωσης στις γυναίκες.

2.Ιδιοπαθής υπεριδρωσία. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός παράγει χρονίως πολύ ιδρώτα χωρίς συγκεκριμένη ιατρική αιτία.

3.Λοιμώξεις. Η φυματίωση είναι η λοίμωξη που συνδέεται συχνότερα με νυχτερινές εφιδρώσεις. Όμως, οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων) και η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στο εσωτερικό των οστών) μπορεί να προκαλέσουν αποστήματα.

4.Καρκίνος. Η νυχτερινή εφίδρωση είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα κάποιων καρκίνων. Ο τύπος καρκίνου που συνδέεται συχνότερα με νυχτερινές εφιδρώσεις είναι το λέμφωμα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο έχουν και άλλα συμπτώματα,  όπως η ανεξήγητη απώλεια βάρους και ο πυρετός.

5. Φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας κοινός τύπος φαρμάκου που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Το 8%-22% των ανθρώπων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλα ψυχιατρικά φάρμακα έχουν επίσης συσχετιστεί με νυχτερινές εφιδρώσεις, ενώ τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση του πυρετού, όπως η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε εφίδρωση.

6.Υπογλυκαιμία.  Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Οι άνθρωποι που παίρνουν ινσουλίνη ή από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία το βράδυ που συνοδεύεται από εφίδρωση.
7. Ορμονικές διαταραχές. Η εφίδρωση ή η έξαψη μπορεί να οφείλονται σε  διάφορες διαταραχές ορμονών, συμπεριλαμβανομένου τοου φαιοχρωμοκυτώματος, του καρκινοειδούς συνδρόμου και του υπερθυρεοειδισμού.

8. Νευρολογικές παθήσεις. Οι νευρολογικές καταστάσεις όπως η δυσρεφλαξία, η μετατραυματική συριγγομυελία, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αυτόνομη νευροπάθεια μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση, αλλά και νυχτερινή εφίδρωση, όχι όμως πολύ συχνά.

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θέλει τόλμη για τον κάθε άνθρωπο να φύγει από το σκοτάδι
Η πορεία προς τη γνώση του εαυτού δεν...
Μπορείτε να κατορθώσετε το ακατόρθωτο
Αν πιστεύετε ότι είστε ανίκανοι να...
Φθινοπωρινή κατάθλιψη: Όταν ο καιρός μας ρίχνει την ψυχολογία
Ο καιρός αλλάζει, η θερμοκρασία γίνεται...