Καλπάζει η ηπατίτιδα C στους χρήστες ναρκωτικών!

Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική Φαρμάκων έχει προειδοποιήσει ότι η ποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών τροφοδοτεί την μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας C  χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί «ωρολογιακή βόμβα».

Σε μια έκθεση-ορόσημο, η οργάνωση αναφέρει ότι περίπου δέκα εκατομμύρια από τα 16 εκατομμύρια άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό. Τα στοιχεία βασίζονται σε έγγραφο που επικαλείται έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι οι πρακτικές δίωξης ναρκωτικών υποχρεώνουν τους χρήστες ναρκωτικών να αποφεύγουν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και να χρησιμοποιούν βρώμικες βελόνες και σύριγγες.

Περισσότερο από το 90% των ατόμων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών στις χώρες με τις πιο σκληρές πολιτικές για τα ναρκωτικά – όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ – ζουν με την ηπατίτιδα C. Η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική για τα Ναρκωτικά κάνει έκκληση να αποποινικοποιηθεί η χρήση, ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της λοίμωξης.

Ο επίτροπος Ruth Dreifuss υποστήριξε: «οι κατασταλτικές πολιτικές των ναρκωτικών είναι αναποτελεσματικές, παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργούν τη βία και εκθέτουν τα άτομα και τις κοινότητες σε περιττούς κινδύνους». Πρόσθεσε ότι η επιδημία της ηπατίτιδας C είναι απολύτως αποτρέψιμη και ιάσιμη.

Σχετικά άρθρα