Το παθητικό κάπνισμα οδηγεί στην άνοια!

Οι άνθρωποι που εκτίθενται συχνά στον καπνό του τσιγάρου και είναι αναγκασμένοι να τον εισπνεύσουν είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα εξέτασαν περίπου 6.000 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω για να μελετήσουν τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και της άνοιας.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι το 10% των ανθρώπων που είχαν σοβαρή άνοια ήταν εκείνοι που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα παθητικού καπνίσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σύνδεση ήταν ακόμη πιο εμφανής σε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine.

Ο Dr. Ruoling Chen, λέκτορας δημόσιας υγείας στο Kings College του Λονδίνου και επισκέπτης καθηγητής στο Anhui Medical University στην Κίνα, υποστήριξε ότι το παθητικό κάπνισμα «θα πρέπει να θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρά προβλήματα άνοιας». Προσέθεσε, επίσης,  ότι το επίπεδο του αυξημένου κινδύνου λόγω παθητικού  καπνίσματος, είναι ανάλογο με την αύξηση του κινδύνου της στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Σχετικά άρθρα