Οι 5 παράξενες συμπεριφορές του σώματός μας!

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ήχων, κινήσεων ή προβλημάτων του σώματός μας που μας προκαλούν την περιέργεια αναφορικά με την αιτιολογία ανάπτυξής τους. Ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι αβλαβή και απολύτως ακίνδυνα για την υγεία μας όλοι έχουμε την διάθεση να μάθουμε γιατί εμφανίζονται και τι τα προκαλεί.

Πάμε να γνωρίσουμε τις 5 συνηθέστερες ανεξήγητες συμπεριφορές του σώματός μας.

Ο λόξυγκας

Ο λόξυγκας είναι μια ανεξέλεγκτη σύσπαση του διαφράγματος, του μυός δηλαδή της αναπνοής που βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες. Με το να τρώμε πάρα πολύ ή πολύ γρήγορα, με το να το παρακάνουμε με το αλκοόλ, ή με το αναπνέουμε ακανόνιστα μπορεί να προκληθεί λόξυγκας. Συνήθως ο λόξυγκας υποχωρεί από μόνος τους, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιους τρόπους αντιμετώπισης, όπως το να κρατήσετε την αναπνοή σας, να πιείτε γρήγορα νερό ή να αναπνεύσετε μέσα σε μία σακούλα, προκειμένου να φύγει ο λόξυγκας γρηγορότερα.

Το μάτι που «πετάει»

Οι σπασμοί των βλεφάρων είναι απρόβλεπτοι και ενοχλητικοί, αλλά εντελώς αβλαβείς. Η σύσπαση μπορεί να προκληθεί από το στρες, την κόπωση, την καταπόνηση των ματιών, την καφεΐνη και την ξηροφθαλμία, ενώ τυχόν πιο σοβαρή σύσπαση μπορεί να προκαλείται από νευρολογικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tourette. Οι σπασμοί των βλεφάρων συνήθως υποχωρούν από μόνοι τους, ενώ αν η κατάσταση φτάσει να γίνει σοβαρή, συνήθως συνίστανται ενέσεις Botox.

Το αυτί που «σκάει»

Σχεδόν σε όλους έχει τύχει να χασμουρηθούν σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο και σαν αποτέλεσμα να ακούσουν το αυτί τους να «σκάει». Αυτό που συμβαίνει είναι πως εξισώνεται η πίεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του τυμπάνου μας λόγω της αλλαγής του υψομέτρου. Αυτό το «ποπ» που ακούγεται προέρχεται στην ουσία από τον «σωλήνα» που συνδέει το μέσο του αυτιού με το πίσω μέρος του λαιμού το οποίο ανοίγει,  ανακουφιζόμενο από την πίεση. Αν πάλι, έχει βουλώσει το αυτί σας και θέλετε σκοπίμως να το κάνετε να «σκάσει» για να ανοίξει, μπορείτε να κλείσετε το στόμα σας, να  κρατήστε τη μύτη σας και να φυσήξετε δυνατά. Διαφορετικά, δοκιμάστε να μασήσετε μία τσίχλα ή να χασμουρηθείτε.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Μήπως τα μάτια σας μοιάζουν λίγο με αυτά του ρακούν; Δεν είναι μόνο η κούραση και η αϋπνία οι υπαίτιοι, όπως συχνά σκεφτόμαστε όλοι, αλλά και η ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη ύπνου κάνει το δέρμα σας ευάλωτο, τονίζοντας τους μαύρους κύκλους, ενώ η ηλικία καθιστά λεπτότερο το δέρμα γύρω από τα μάτια και έτσι διακρίνονται ευκολότερα οι αποχρωματισμοί.  Οι αλλεργίες μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν μαύρους κύκλους, ενώ και η κληρονομικότητα παίζει ρόλο.

Ο ίλιγγος

Αν νιώθετε το δωμάτιο γύρω σας να γυρίζει, είναι πολύ πιθανό να έχετε ίλιγγο.  Μερικές φορές προκαλείται από προβλήματα του εσωτερικού του αυτιού ή από νευρική βλάβη. Ο ίλιγγος μπορεί να διαρκέσει λεπτά ή  ακόμα και ώρες. Για να γίνει διάκριση του ίλιγγου από την απλή ζάλη πρέπει να υπάρχει αυτή η αίσθηση της κίνησης του γύρω περιβάλλοντος.  Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν απώλεια ακοής, δυσφορία στο αυτί και ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών. Η θεραπεία του ιλίγγου εξαρτάται από την αιτία που τον προκάλεσε.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα