Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α;

Η ηπατίτιδα Α είναι μία από τις ευρύτερα και ευκολότερα μεταδιδόμενες ασθένειες. Χρειάζεται μεγάλυ προσοχή προκειμένου να μην κολλήσετε και γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την ασθένεια, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.

Τι είναι η ηπατίτιδα Α;

Η ηπατίτιδα Α είναι  φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από τον αντίστοιχο ιό. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν: ίκτερο, κοιλιακό άλγος, απώλεια της όρεξης, ναυτία, πυρετό, διάρροια και κούραση.  Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει ακόμη και μία εβδομάδα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α;

Ο ιός ηπατίτιδας Α βρίσκεται στα κόπρανα των ανθρώπων που πάσχουν από ηπατίτιδα Α. Εξαπλώνεται όταν έρχεστε σε επαφή με κάτι που έχει μολυνθεί από το άτομο αυτό. Ως εκ τούτου, η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται πιο συχνά μέσω του πόσιμου νερού ή μέσω τροφίμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί όταν υπάρχει κακή υγιεινή στο χώρο ή κακή ατομική υγιεινή.

Στους άλλους τρόπους μετάδοσης της ηπατίτιδας Α συγκαταλέγονται: η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών ή άλλων τροφίμων που έχουν μολυνθεί, η κατανάλωση ωμών οστρακόδερμων που συγκομίζονται από μολυσμένο νερό και η κατάποση μολυσμένου νερού ή πάγου.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν ηπατίτιδα Α;

Εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης ηπατίτιδας Α είναι:

Όσοι ζουν ή έχουν σεξουαλικές επαφές με μολυσμένο άτομο
– Όσοι ταξιδεύουν σε χώρες όπου η ηπατίτιδα Α είναι ευρέως διαδεδομένη
– Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες
-Όσοι κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών
– Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην φροντίδα των παιδιών

Θεραπεύεται η ηπατίτιδα Α;
Δεν υπάρχουν θεραπείες που να αντιμετωπίζουν την ηπατίτιδα Α.  Ο θεράπων ιατρός σας θα παρακολουθεί τις εξετάσεις της  ηπατικής σας  λειτουργίας σας για να βεβαιώνεται ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει την ηπατίτιδα Α.

Μπορεί να προληφθεί η ηπατίτιδα Α;

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά της ηπατίτιδας Α. Επίσης, αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που πάσχει από ηπατίτιδα Α μπορείτε να λάβετε ένα συγκεκριμένο φάρμακο εντός δύο εβδομάδων από την επαφή και να απομακρύνετε τον κίνδυνο. Επίσης, η σωστή υγιεινή είναι απαραίτητη. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας πριν και μετά την κατανάλωση τροφίμων, καθώς και  μετά την αλλαγή πάνας.

 

Σχετικά άρθρα