Κοιλιοκάκη: Το πιο συνηθισμένο εντερικό πρόβλημα!

Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα πεπτικά και εντερικά προβλήματα για άντρες και γυναίκες. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων και ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτά είνα να σταματήσουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη. Πού οφείλεται, όμως, η εμφάνιση της κοιλιοκάκης και ποιους αφορά;

Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική διαταραχή που εμφανίζεται ως αντίδραση στην γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στη σίκαλη, στο κριθάρι, στο σιτάρι και σε εκατοντάδες τρόφιμα που γίνονται με αυτά τα δημητριακά. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά στη γλουτένη και προκαλεί βλάβη στο έντερο. Η κοιλιοκάκη είναι αρκετά κοινή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης;

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Κάποιοι δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, αλλά εξακολουθούν να αναπτύσσουν εντερική βλάβη. Παρόλα αυτά, στα πεπτικά συμπτώματα της νόσου συμπεριλαμβάνονται: το κοιλιακό φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος, η διάρροια, ο εμετός, η δυσκοιλιότητα. Σύμπτωμα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι και η απώλεια βάρους λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα της απώλειας βάρους παρουσιάζονται συμπτώματα όπως: αναιμία, κούραση, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα ή αποβολή, έλκη στο στόμα, μυρμηκίαση, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Πολλές φορές, κάνουν την εμφάνισή τους και δερματικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης, όπως ο κνησμός και το εξάνθημα με φουσκάλες (ερπητοειδής δερματίτιδα).

Ποιες τροφές προκαλούν την εμφάνιση κοιλιοκάκη;

Τα τρόφιμα που έχουν ως βάση τους το σιτάρι περιέχουν αρκετή γλουτένη ώστε να προκληθεί και να επιδεινώσει η κοιλιοκάκη. Τέτοια τρόφιμα είναι: το ψωμί, τα κράκερ, τα muffins, τα ζυμαρικά, πίτσα, τα κέικ και οι πίτες. Επιπλέον, η σίκαλη και το κριθάρι περιέχουν επίσης γλουτένη, οπότε ακόμη και το μαύρο ψωμί σικάλεως, η κριθαρόσουπα και η μπύρα μπορούν να προκαλέσει προβλήματα στα άτομα με κοιλιοκάκη.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κοιλιοκάκης;

Αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί η κοιλιοκάκη «προτιμά» κάποια άτομα, φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευνοούν τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης, οι οποίοι είναι:

-Η ύπαρξη στενού συγγενή με κοιλιοκάκη

-Η έκθεση στη γλουτένη πριν ηλικία των 3 μηνών

-Η συναισθηματική πίεση

-Η εγκυμοσύνη

-Ο διαβήτης τύπου 1

– Οι νόσοι του θυρεοειδούς

-Οι αυτοάνοσες ασθένειες

-Οι γενετικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down

Πώς αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, αλλά η αυστηρή την αποφυγή της γλουτένης σταματά τα συμπτώματα και επιτρέπει στο έντερο να επιδιορθώσει το πρόβλημα. Θα αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες από την αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή σας. Οι τροφές που θα πρέπει κυρίως να αποφύγετε είναι τα ζυμαρικά, τα αρτοσκευάσματα και τα δημητριακά, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης που βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν από βιταμίνες και συμπληρώματα ανόργανων αλάτων. Σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρειαστείτε είναι: ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Υπάρχει, επίσης, ένα μικρό ποσοστό των ατόμων με κοιλιοκάκη που δεν ανταποκρίνεται στη δίαιτα χωρίς γλουτένη. Σε αυτούς συνταγογραφούνται στεροειδή που πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα ή με ένεση για βραχυπρόθεσμη χρήση προκειμένου να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

Σχετικά άρθρα