Μουζάλας: "Ρε γαμώτο, τι ήταν αυτό που μου 'τυχε"

31 Μαΐου 2016

«Παναγιά βοήθα», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στην ΕΡΤ1, αναφέρθηκε τόσο στην εκκένωση της Ειδομένης όσο και στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας.

«Ήταν άκομψη και άδικη η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας. Είχαμε μία δυσκολία στη συνεργασία, έχει αδυναμία να αναγνωρίζει το επείγον και το πάμε by the book», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μουζάλας.

Αναφορικά με την Ειδομένη τόνισε: «Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια εκκένωση, χωρίς βία. Βοήθησε το γεγονός ότι αρνηθήκαμε να ασκήσουμε βία. Είχαμε πλήρη άρνηση να διαλύσουμε την Ειδομένη με βία».

«Τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα, και οι περισσότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας θα διαλυθούν τον Σεπτέμβρη. Ο καταμερισμός των προσφύγων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων», επεσήμανε ακόμη o Γιάννης Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως επόμενη προτεραιότητα είναι η μεταφορά των ανθρώπων από το Ελληνικό, μόλις δημιουργηθούν καινούριες θέσεις.

Επίσης, υποστήριξε ότι «οι διαδικασίες ασύλου προχωρούν, σε σχέση με το πού ήμασταν», λέγοντας πως «κάθε μέρα εξετάζονται 50 περιπτώσεις και από τις 6 Ιουνίου συνεργεία θα επισκέπτονται όλες τις δομές για το άσυλο».

800 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα

Στις μεγάλες καθυστερήσεις στη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στάθηκε ο κ. Μουζάλας, λέγοντας ότι ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν διαμορφωθεί 800 θέσεις για να τους υποδεχτούν.

«Πρέπει να είμαστε λογικοί στο τι ταχύτητες μπορούμε να αναπτύξουμε», σχολίασε ο κ. Μουζάλας, δηλώνοντας ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές με τους ρυθμούς που προχωρούν τα ζητήματα στο προσφυγικό θέμα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μέχρι πέρυσι η Ελλάδα δεν είχε καθόλου δομές και ξαφνικά μέσα σε δυόμιση μήνες έπρεπε να διαχειριστεί 55.000-60.000 πρόσφυγες, όταν έκλεισαν τα σύνορα.

Εκτίμησε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν μείωσε τις ροές, αλλά αυτό έγινε λόγω της συμφωνίας.

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε επίσης ότι «ο δυτικός κόσμος πρέπει να αποκτήσει μια πολιτική απέναντι στη μετανάστευση», γιατί η μετανάστευση θα συνεχιστεί για χρόνια, εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, απάντησε στο ερώτημα αν θα δεχόταν και πάλι τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε περίπτωση που μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω.

«Αισθάνομαι βαθύτατα κολακευμένος από την επιλογή», είπε αρχικά ο κ. Μουζάλας.

«Το δεύτερο είναι πως πάρα πολλές φορές γκρινιάζω, κάθε βράδυ λέω “ρε γαμώτο, τι ήταν αυτό που μου 'τυχε”, αλλά είναι μία υπέροχη πρόκληση».

Πηγή: ert.gr, enikos.gr 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ