Πώς αντιμετωπίζεται η βρογχίτιδα;

Η θεραπεία για την οξεία βρογχίτιδα σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για τη μείωση του βήχα, του πυρετού και του πόνου. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, γενικά δεν προσφέρουν πολλά πράγματα. Εάν έχετε ήδη μια νόσο, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η καρδιακή ανεπάρκεια ή το άσθμα χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση για πιο εκτεταμένη θεραπεία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας διαρκούν 2- 3 εβδομάδες, αλλά κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από 4 εβδομάδες.

Η αρχική θεραπεία για την ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται και περιλαμβάνει:

Διακοπή καπνίσματος. Αν δεν καπνίζετε, μην αφήσετε τους άλλους ανθρώπους γύρω σας να καπνίζουν.

Πιείτε υγρά και αποφύγετε τις ερεθιστικές για τον πνεύμονα ουσίες. Τα αντιβηχικά μπορεί να σας βοηθήσουν να σταματήσει ο βήχας, όπως και τα αποχρεμπτικά.

Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Έχουν ως αποτέλεσμα να χάσετε το επιπλέον υγρό από το σώμα σας και οδηγούν σε αφυδάτωση.

Ξεκουραστείτε. Το σώμα σας πρέπει να έχει την απαραίτητη ενέργεια για να καταπολεμήσει την λοίμωξη. Σε γενικές γραμμές, θα αισθανθείτε καλύτερα πιο γρήγορα αν ξεκουραστείτε λίγο περισσότερο.
Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.  Η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη ή ακόμη και η ασπιρίνη ανακουφίζουν από τον πυρετό και από τους πόνους στο σώμα.

Αναπνοή με τη βοήθεια υγραντήρα. Μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε ένα ζεστό ντους ή να γεμίσετε τον νιπτήρα με ζεστό νερό και να κάνετε αναπνοές. Η ζέστη και η υγρασία βοηθούν να διατηρήσετε τη βλέννα στους αεραγωγούς ώστε να μπορείτε να βήξετε εύκολα.

Σε ό,τι αφορά στα αντιβιοτικά, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών λόγω της οξείας βρογχίτιδας. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά τις ανωτέρω θεραπείες. Πάντως, για την οξεία βρογχίτιδα σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους τα αντιβιοτικά συνήθως δεν είναι επωφελή.

 

Σχετικά άρθρα