Κρίση άσθματος. Μπορούμε να την προλάβουμε;

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα μιας κρίσης άσθματος; Λοιπόν, μερικά συμπτώματα του άσθματος, όπως  ο συριγμός, είναι εύκολο να προσδιοριστούν. Ωστόσο, τα άλλα συμπτώματα όπως τα συναισθήματα άγχους ή πανικού δεν είναι τόσο γνωστά. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν  φαγούρα στο πηγούνι πριν αρχίσουν να αισθάνονται δυσκολία στην αναπνοή και βήχα, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ονομάζεται νυχτερινό άσθμα).

Μόλις παρατηρήσετε τα συμπτώματα της κρίσης άσθματος, ζητήστε άμεσα βοήθεια για να αποτρέψετε μία σοβαρότερη επιπλοκή.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τα συμπτώματα της κρίσης άσθματος:

Καταρχάς, όταν μιλάμε για κρίση άσθματος αναφερόμαστε σε μία ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος που προκαλείται από τη σύσφιξη των μυών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος). Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το εσωτερικό των αεραγωγών πρήζεται ή παρουσιάζει φλεγμονή καθώς επίσης και περισσότερη και πιο χοντρή  βλέννα από το κανονικό.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, ο βρογχόσπασμος, η φλεγμονή και η παραγωγή βλέννας, προκαλούν κρίση άσθματος. Τα συμπτώματα, λοιπόν, είναι τα εξής:

Δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια ή πολύ γρήγορη αναπνοή

-Σοβαρός συριγμός κατά την αναπνοή και την εκπνοή

-Βήχας που δεν σταματάει

– Πόνος στο στήθος ή πίεση

-Δυσκολία στην ομιλία και στην εκτέλεση συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων

-Συναισθήματα άγχους ή πανικού

 -Ιδρώτας στο πρόσωπο

– Μπλε χείλη και νύχια

– Επιδείνωση των συμπτωμάτων παρά τη λήψη φαρμάκων

Αν πάσχετε από άσθμα, μπορεί να μείνετε για εβδομάδες ή και μήνες χωρίς οποιαδήποτε συμπτώματα κρίσης άσθματος. Ξαφνικά, όμως, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας και ο συριγμός. Μερικές φορές, οι εποχιακές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος, όπως επίσης και μια ιογενής λοίμωξη όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα.

Μπορούμε να προλάβουμε την κρίση άσθματος;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τα συμπτώματα της κρίσης άσθματος είναι να παρακολουθείτε το άσθμα σας καθημερινά. Ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας και χρησιμοποιώντας το ροόμετρο σας για να μετράτε τις αλλαγές στην αναπνοή, μπορείτε να αποφύγετε τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις.

 

Σχετικά άρθρα