Πώς προλαμβάνεται η εξάντληση από τη ζέστη;

Η θερμική εξάντληση αναφέρεται στις ασθένειες που προκύπτουν μετά την έκθεσή μας σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετές ημέρες.  Υπάρχουν δύο τύποι θερμικής εξάντλησης: τα συμπτώματα του πρώτου περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, αδυναμία, κεφαλαλγία και απώλεια των αισθήσεων, ενώ τα συμπτώματα του δεύτερου τύπου περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, συχνές μυϊκές κράμπες και ζάλη.

Αν και η θερμική εξάντληση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο η θερμοπληξία, δεν είναι κάτι που μπορείτε να αμελήσετε. Χωρίς την κατάλληλη παρέμβαση, η θερμική εξάντληση μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα και να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης;

Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν: σύγχυση, σκουρόχρωμα ούρα (σημάδι της αφυδάτωσης), ζάλη, λιποθυμία, κούραση, πονοκέφαλο, μυϊκές κράμπες, ναυτία, χλωμό δέρμα, έντονη εφίδρωση και ταχυκαρδία.

Πώς θεραπεύεται η θερμική εξάντληση;

Εάν εσείς, ή κάποιος άλλος έχει τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης είναι απαραίτητο να βρεθείτε σε κλιματιζόμενο δωμάτιο.  Άλλες συνιστώμενες μέθοδοι περιλαμβάνουν: την κατανάλωση άφθονων υγρών, την αφαίρεση των περιττών ρούχων, ένα δροσερό ντους, ανεμιστήρες ή πετσέτες πάγο.

Αν τα μέτρα αυτά δεν προσφερθούν μέσα σε 30 λεπτά, επικοινωνήστε με ένα γιατρό, διότι μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία. Αφού προληφθεί η θερμοπληξία, θα είστε ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που θα ακολουθήσει. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφευχθεί η ζέστη και η έντονη άσκηση μέχρις ότου ο γιατρός σας σας πει ότι είναι ασφαλές να επαναλάβετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας.

Πώς προλαμβάνεται η θερμική εξάντληση;

Όταν ο δείκτης της θερμοκρασίας είναι υψηλός, είναι καλύτερα να μένετε σε χώρο που κλιματίζεται.  Εάν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε έξω θα πρέπει:

Να φοράτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα και ένα καπέλο με πλατύ γείσο.
-Να χρησιμοποιείτε  αντηλιακό με SPF 30 ή και περισσότερο.
-Να πίνετε επιπλέον υγρά. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό, χυμό φρούτων ή χυμό λαχανικών την ημέρα.

-Να αποφύγετε υγρά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ γιατί και τα δύο είναι ουσίες που μπορούν να σας κάνουν να χάσετε περισσότερα υγρά και να επιδεινώσουν θερμική εξάντληση.

 

Σχετικά άρθρα