Θρόμβοι αίματος, η κύρια αιτία θανάτου σε νέες μητέρες

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια σειρά από παράγοντες που φαίνεται πως αυξάνουν  τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει δυνητικά απειλητικούς για τη ζωή της θρόμβους στο αίμα μετά τον τοκετό.

Αν και η πάθηση, γνωστή ως φλεβική θρομβοεμβολή (VTE), επηρεάζει μόνο μία ή δύο ανά 1.000 κυήσεις, είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων μητέρων. Επομένως, είναι σημαντικό ότι οι γιατροί ξέρουν πλέον πώς να εντοπίζουν τον κίνδυνο για τις γυναίκες αυτές, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί προληπτική θεραπεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham εξέτασαν τα αρχεία για σχεδόν 400.000 εγκυμοσύνες μεταξύ 15 – 44 ετών για το χρονικό διάστημα μεταξύ του 1995 και του 2009.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι ο κίνδυνος αυτών των θρόμβων του αίματος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε γυναίκες που έχουν υποστεί θνησιγένεια ή που έχουν φλεβίτιδα, φλεγμονώδης νόσο του εντέρου ή καρδιακή νόσο.

Ο κίνδυνος είναι επίσης αυξημένος μεταξύ γυναικών που είναι παχύσαρκες, που είχαν κάποια αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εργασίας τους, γέννησαν πρόωρα ή που έκαναν καισαρική τομή.

Ο επικεφαλής της έρευνας και επιδημιολόγος dr. Mathew Grainge, υποστηρίζει πως: «η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα παρέχει στους ιατρούς με πολύτιμες νέες πληροφορίες, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό.

 

Σχετικά άρθρα