"Σκακιέρα του Κόσμου" φτιαγμένη από ανακυκλώσιμο χαρτί και σωσίβια

1 Ιουνίου 2016

"Παιχνίδια Στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου" τιτλοφορείται η συμβολική δράση του "πράσινου" Πανεπιστημίου Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που θα εγκαινιασθεί την Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 18.30 το απόγευμα στον Λόφο του Πανεπιστημίου στην Μυτιλήνη.

«Από τη γεωγραφική θέση του στα άκρα του ελλαδικού χώρου, την ακαδημαϊκή φύση και τις προτεραιότητες των σπουδών, αλλά και την ηθελημένη αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιχειρεί να ενσωματώνει και να αναδεικνύει τα μεγάλα σχετικά ζητήματα στις συνεχώς εξελισσόμενες συνθήκες του Αρχιπελάγους και των νησιών» λέει ο Πρύτανης του ιδρύματος, Καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, παρουσιάζοντας την "Σκακιέρα του Κόσμου". Ένα λειτουργικό έργο τέχνης από ανακυκλούμενο χαρτί και σωσίβια προσφύγων που θα τεθεί στη διάθεση των μελών του Iδρύματος, αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Η "Σκακιέρα του Κόσμου" είναι μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα, έμπνευση της καλλιτέχνιδος και μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, Φερενίκης Τσαμπαρλή, η οποία υιοθετήθηκε από το "πράσινο" Πανεπιστήμιο και αποδίδει υλική, πλην συμβολική, αξία σε δύο κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας στο Αιγαίο και το Πανεπιστήμιο. Την ανακύκλωση κι επανάχρηση "άχρηστων υλικών": του χαρτιού, βασικού υλικού μέσου της εκπαιδευτικής λειτουργίας ενός πανεπιστημίου, και των σωσιβίων των προσφύγων που όλη την προηγούμενη περίοδο σωρεύονταν καθημερινά, στις ακτές δίπλα στα κτίρια του Ιδρύματος, αλλά και σε όλα τα νησιά. «Και τα δύο υλικά, "φέρουν" μέσα τους αγώνα ζωής, των νέων να σπουδάσουν και των προσφύγων να επιβιώσουν», λέει ο κ. Γκρίτζαλης.

Τα μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μέτρου, από το άχρηστο χαρτί και τα πεταμένα σωσίβια, μετασχηματίσθηκαν, με πολυήμερη επίμονη και σκληρή εργασία και προσπάθεια, μιας αποφασισμένης ομάδας εθελοντών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ομάδας TEDxLesvos. Το πρωτογενές υλικό εκατοντάδων προσφυγικών σωσιβίων μετέφερε από την χωματερή ο Δήμος Μυτιλήνης. «Κι εμείς, με μεγάλο σεβασμό, ενσωματώσαμε στην ακαδημαϊκή πράξη τα υλικά του αγώνα επιβίωσης των συνανθρώπων μας», λέει ο Πρύτανης.

Πηγή: amna.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...