100 πακέτα τσιγάρα θα έχουν "καπνίσει" έως τα 5 τους χρόνια παιδιά με γονείς καπνιστές!

1 Ιουνίου 2016

 

                                       «Δεν καπνίζω... επιλέγω τη Ζωή!!!» 

 

 

Τρία στα τέσσερα ελληνόπουλα είναι παθητικοί καπνιστές ενώ παιδιά με γονείς καπνιστές μέχρι το 5ο έτος της ηλικίας τους θα έχουν «καπνίσει» εκατό πακέτα τσιγάρων! Στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας για τον Καρκίνο του Πνεύμονα και την Αντικαπνιστική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα: «Δεν καπνίζω... επιλέγω τη Ζωή!!!» που διοργάνωσε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στον πολυχώρο ΙΑΝΟS ο Σύλλογος Καρκινοπαθών (Κ.Ε.Φ.Ι.).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και οι Γυναίκες στην Ογκολογία-W4O, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική, ΑΟΝΑ «Ο Αγιος Σάββας», συναντήθηκαν στον πολυχώρο ΙΑΝΟS και ενημέρωσαν δημοσιογράφους και κοινό για το κάπνισμα, τις βλαβερές συνέπειές του και τον καρκίνο του πνεύμονα που αναδεικνύεται βάση δεδομένων σε γυναικεία υπόθεση.

Τις εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας άνοιξε η κ. Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος  του Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» . Ενώ ο κ. Χαράλαμπος Μαρκέτος, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α', Πνευμονολογικό Τμήμα Νοσοκομείου ΑΟΝΑ "Άγιος Σάββας» αναφέρθηκε στις στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος στην συμβουλευτική παρέμβαση, τις φαρμακευτικές θεραπείες και στη λειτουργία του ιατρείου διακοπής καπνίσματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος λειτουργούν περισσότερο από δέκα χρόνια και στη χώρα μας. Σε αυτά μπορεί ο καπνιστής να βρεί οργανωμένη και συστηματική υποστήριξη προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη και τις φαρμακευτικές θεραπείες και εξατομικεύονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καπνιστή. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται γύρω στους 3 μήνες ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται για ένα περίπου χρόνο».

Κυριότερο κίνητρο για την διακοπή του καπνίσματος υπογράμμισε ο κ. Μαρκέτος «είναι η προστασία της υγείας, και ακολουθούν η καλή σωματική κατάσταση και εικόνα, ιδιαίτερα σε νεαρούς καπνιστές και τέλος οικονομικοί λόγοι περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η ηλικία της μεγάλης πλειονότητας των προσερχόμενων καπνιστών κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 ετών, γεγονός ενθαρρυντικό καθώς άτομα νεότερης ηλικίας αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα και οι περισσότεροι είναι άνδρες. Τα ποσοστά επιτυχίας ποικίλουν μεταξύ 30% και 50% ενώ σε ορισμένα κέντρα αναφέρονται ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά που φθάνουν το 65%. Στο νοσοκομείο μας λειτουργεί ιατρείο διακοπής καπνίσματος κάθε Τετάρτη με δυνατότητα εξυπηρέτησης 4-6 ατόμων κάθε φορά».

 

ΔΙΕΘΝΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Τα διεθνή δεδομένα  τα οποία ανέπτυξε στο πλαίσιο της ημερίδας η κ. Έλενα Λινάρδου Παθολόγος Ογκολόγος, (Διδάκτωρ του University of London, Imperial College, Αναπλ. Διευθύντρια  της Α’ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan) και εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία» δείχνουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες.

 

 

 

«Προκαλεί περισσότερους θανάτους απ’ ότι μαζί ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών! Ή ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του εντέρου μαζί! Μάλιστα τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα σε γυναίκες μη-καπνίστριες εν συγκρίσει με μη-καπνιστές άνδρες, υποδηλώνουν οτι ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες συμπεριφέρεται διαφορετικά. Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται σε καπνίστριες ένα 20% των διαγνωσθέντων γυναικών με καρκίνο πνεύμονα δεν έχουν υπάρξει ποτέ καπνίστριες».

 

Καρκίνος του πνεύμονα

 

Ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες εμφανίζεται σε σχετικά μικρότερη ηλικία, ενώ οι μισοί καρκίνοι πνεύμονα  σε άτομα κάτω των 50 ετών αφορούν γυναίκες. Οι μελέτες δείχνουν οτι οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στα καρκινογόνα του τσιγάρου και φαίνεται οτι αναπτύσσουν καρκίνο πνεύμονα ύστερα από λιγότερα χρόνια έκθεσης στο κάπνισμα απ' ότι οι άνδρες. Η πιθανή σχέση ορμονών με τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες ερευνάται. Επίσης, οι γυναίκες φαίνεται οτι δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες να διακόψουν το κάπνισμα.

Γεγονός παραμένει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία καθώς στερεί σύμφωνα πάντα με τα διεθνή στοιχεία τη ζωή σε 7.000 ανθρώπους ετησίως στην Ελλάδα. Τη στιγμή μάλιστα που η πορεία του προδιαγράφεται στη χώρα μας σταθερά ανοδική.

Συμπερασματικά απο τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα στη χώρα μας συμπορεύεται με τα υψηλά ποσοστά καπνιστών. Το 15% περίπου των καπνιστών πρόκειται να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα κατά συνέπεια αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Ενώ η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση τσιγάρων και η δεύτερη σε κατανάλωση καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, η χώρα με τη μεγαλύτερη επίπτωση καρκίνου του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών.

 

Επιπλέον οι καπνιστές έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο πνεύμονα από ότι οι μη καπνιστές. Έχει υπολογιστεί ότι 9 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 1 στους 3 θανάτους από καρκίνο γενικά θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο με τη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα επίσης ευθύνεται και για πολλούς άλλους καρκίνους, εκτός του πνεύμονα, όπως ουροδόχου κύστεως, κεφαλής τραχήλου, ήπατος, παγκρέατος, εντέρου, νεφρού, μαστού.

Ειδικότερα όμως τα στοιχεία τα οποία αφορούν στην Ελλάδα δείχνουν ότι το 45%  των Ελλήνων άνω των 15 ετών είναι καπνιστές και 3 στα 4 ελληνόπουλα είναι παθητικοί καπνιστές.

Παθητικό κάπνισμα

Ενήλικες που ζούν στον περιβάλλοντα χώρο με καπνιστές έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και να καταλήξουν από αυτές, εν συγκρίσει με ενήλικες που κατοικούν σε σπίτι όπου δεν υπάρχουν καπνιστές.  Όσον αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης του κατά 20-30%. Ενώ το 17% των θανάτων από κάπνισμα αφορούν παθητικούς καπνιστές. Το 2004, το 31% των θανάτων που σχετίστηκαν με παθητικό κάπνισμα αφορούσαν παιδιά.

Όσον αφορά στο κομμάτι της θεραπείας τα νέα δείχνουν αισιόδοξα καθώς νέες και ελπιδοφόρες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα εφαρμόζονται διαρκώς. Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την έκταση της νόσου. Πολλές φορές μάλιστα δίνουν καλά αποτελέσματα μέχρι και πλήρη ίαση, όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Τα νέα φάρμακα αφορούν πάντα σε εξατομικευμένη και στοχευμένη θεραπεία. Ενώ η Ανοσοθεραπεία είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η καινοτόμα αλλαγή σε επίπεδο θεραπείας που θα προσφέρει στους ασθενείς μακρόχρονη επιβίωση. Ο μοριακός έλεγχος ο οποίος γίνεται πλέον και με μια απλή εξέταση αίματος, χαρακτηρίστικε επιβεβλημένος.

Πριν από 15 χρόνια, δεν ξέραμε αν η θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου πνεύμονα είχε καν νόημα, προσφέροντας λίγους μήνες βελτίωση στην επιβίωση.  Πλέον οι θεραπείες είναι λιγότερο τοξικές, και προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην επιβίωση.  Ενώ η ανταπόκριση ασθενών σε στοχευμένες θεραπείες  φτάνει στο 65-70% και η επιβίωση στα 2 με 3 χρόνια.

 

ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πιο αναλυτικά στην Ανοσοθεραπεία τα μονοκλωνικά αντισώματα «μπλοκάρουν» σημεία ελέγχου του ανοσολογικού συστήματος, «απελευθερώνοντας» την ειδική ανοσολογική απάντηση εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Προδιαγράφεται έτσι ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και τοξικότητας. Υπάρχουν δε σημαντικές ανταποκρίσεις αλλά κυρίως σημαντική βελτίωση επιβίωσης! Τέλος και στη χώρα μας προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και κλινικές μελέτες είναι στην 1η γραμμή θεραπείας. 

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η νέα ευρωπαική αντικαπνιστική οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Ήδη εφραμόζεται σε χώρες όπως το  Ηνωμένο  Βασίλειο η  Γαλλία και η Ιταλία ενώ απο την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 οπότε και γενικεύτηκε η απαγόρευση του καπνίσματος διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές μειώθηκαν. Μια απο τις ερμηνείες που δόθηκε έχει να κάνει με την αυξημένη φορολογία η οποία μειώνει την αγοραστική κίνηση και το γεγονός ότι τα φάρμακα δεν καλύπτονται απο τα ασφαλιστικά ταμεία. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ