Λάμπης Ταγματάρχης: Ο νέος ΔΣ της ΕΡΤ, η αγάπη για τη δημοσιογραφία, οι κριτικές και η αδυναμία που έχει στο γιο του

2 Ιουνίου 2016

Μια προσωπικότητα με πλούσιο βιογραφικό. Οι φήμες υπήρχαν ήδη με το άνοιγμα της ΕΡΤ ότι ο Λάμπης Ταγματάρχης θα έπαιρνε τη θέση του προέδρου του κρατικού καναλιού πριν από ένα χρόνο. Μετά το μαύρο του κρατικού καναλιού για δύο χρόνια, τελικά ο κύριος Ταγματάρχης πήρε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, θέση που κρατά μέχρι και σήμερα. 

Μετά την αποτυχία της Ελλάδας στη φετινή Εurovision να περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού με το συγκρότημα Argo, υποστήριξε τον πρόεδρο, Διονύση Τσακνή, για την επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού: "Είναι παράλογο, άδικο και κακόηθες να στοχοποιείται ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, κος Τσακνής, για την επιλογή του τραγουδιού που έστειλε η ΕΡΤ στη Eurovision. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη διοίκηση σε συλλογικό επίπεδο. Η χολή που βγαίνει δεν είναι τόσο άδολη. Πολλοί επιθυμούν τη διαρπαγή του θεσμού από τη δημόσια τηλεόραση." 

Ο Λάμπης Ταγματάρχης (Δ) με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή.

Δεν είναι βέβαια άγνωστος στο εσωτερικό της ΕΡΤ, εφόσον είχε την ίδια θέση πριν πέσει το "μαύρο". Πριν βρεθεί εκεί, είχε μια σημαντική καριέρα στη δημοσιογραφία. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος για δεκαετίες σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε και σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες, ενώ έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα ερτζιανά, έχει περάσει από τον 9.84, τον ΣΚΑΪ, τον City 99.5, ενώ ως "κακό παιδί" μαζί με το Θανάση Λάλα, έκαναν τηλεφωνικές φάρσες που άφησαν εποχή. «Παλιά έκανα ραδιοφωνικές φάρσες στην εξουσία. Τώρα κάνω τη μεγαλύτερη φάρσα στον εαυτό μου» λέει σήμερα ο ίδιος.

Εκτός από καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, έχει διδάξει και δημοσιογραφία. Τους φοιτητές του, προσπαθεί να τους ενθαρρύνει να κυνηγήσουν τα όνειρά τους όσο δύσκολο κι αν είναι να τα πραγματοποιήσουν: "Ποτέ δεν θα έλεγα σ' έναν νέο άνθρωπο να μην παλέψει για το όνειρό του. Η ιστορία και ο πολιτισμός και οι κοινωνίες πήγαν μπροστά γιατί οι άνθρωποι πάλευαν για τα όνειρα τους" έχει δηλώσει στην Real. 

Η αγάπη του για τη δημοσιογραφία είναι τέτοια που όταν ήταν φαντάρος στα Χανιά, βοηθούσε εθελοντικά και την τοπική ΕΡΑ Χανίων στην προσπάθεια αναμόρφωσης του ραδιοφωνικού σταθμού, κυρίως στον ενημερωτικό τομέα. Το ραδιόφωνο τότε ήταν ρημαγμένο και ο ίδιος βοήθησε στο να χτιστεί από την αρχή. 

Top

Η πρώτη φορά που διορίστηκε στη θέση του διευθύνοντας συμβούλου στο κρατικό κανάλι ήταν το 2010 με πρόεδρο τον Θανάση Παπαγεωργίου. Πριν εμπλακεί και πάλι με τη διοίκηση του σταθμού, είχε εκπομπές συνεντεύξεων στη Nova ενώ αρθρογραφεί και στο ίντερνετ. 

Κατά τη θητεία του στο κρατικό κανάλι το 2010-2012 για πολλούς είχε θετικό πρόσημο: ανέβασε την τηλεθέαση, άλλαξε τις δομές. Δεν είχε διστάσει όμως και να αναφερθεί και στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ήδη το κανάλι σε συνέντευξή του στο Βήμα: "Γνώριζα ότι δεν πάω στο πιο εύκολο μέρος του κόσμου. Ήξερα ότι υπάρχουν προβλήματα. Αλλά δεν είχα ιδέα για το πώς λειτουργεί το Δημόσιο. Εδώ για να φτιάξουμε ένα σκηνικό θέλουμε έξι μήνες. Ψηφίζονται συνεχώς νόμοι που αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν άλλα. Μια εταιρεία του Δημοσίου μπορεί να κλείνει στις τρεις το μεσημέρι της Παρασκευής, κάποια άλλη να πρέπει να είναι ανοιχτή επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, όπως συμβαίνει στην ΕΡΤ."


Τη δεύτερη φορά που πήρε μέρος στη διοίκηση του καναλιού από το 2015 στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, τα σχόλια δεν ήταν και τα πιο κολακευτικά αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις γι΄αυτή τη θέση. Σύμφωνα και με τη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ που δημοσιεύτηκε στην Ανοικτή Διακυβέρνηση και τη Διαύγεια απαιτούσε: <προηγούμενη εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, γνωστική και επαγγελματική συνάφεια, διοικητική επάρκεια> οπότε δεν είναι παράλογο με το γεμάτο του βιογραφικό ότι έλαβε αυτή τη θέση. 

Η συγκίνηση μετά την πρώτη εκπομπή του ανοίγματος

Η κριτική επικεντρώθηκε κυρίως στην ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε καίριες διοικητικές θέσεις. Οι αντιδράσεις ήταν και εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Στην μαραθώνια συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή τον προηγούμενο Μάιο, δεν είχαν ψηφίσει υπέρ του Λάμπη Ταγματάρχη η βουλευτής Ραχήλ Μακρή ενώ η τότε πρόεδρος της Βουλής και της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν πήρε θέση ψηφίζοντας απλά "παρών". 

Πιο πριν, οι Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης σε κοινό τους κείμενο αντιτίθενται στην επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη ως Διευθύνοντος συμβούλου, ενώ, αφήνουν σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή του.

Ίσως αυτή η αντίδραση να υπήρξε λόγω και της ποινικής δίωξης εις βάρους του, στην οποία ωστόσο τελικά κρίθηκε αθώος. Συγκεκριμένα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος το 2012 σχετικά με την απόκτηση των δικαιωμάτων του Champions League για την περίοδο 2012-2015 διότι η προσφορά συνιστά μη συνετή διαχείριση της περιουσίας της ΕΡΤ. 

Το γραφείο του είναι γεμάτο με κίτρινα χαρτάκια που του υπενθυμίζουν όλα όσα πρέπει να γίνουν, ενώ τους τοίχους κοσμούν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το αρχείο του Ραδιομεγάρου. Χαρακτηριστική είναι και η γελοιογραφία του ΚΥΡ.

default

tagmatarxis

 default

Σήμερα, κυκλοφορεί ακόμα με τη μηχανή του και ο κολλητός του φίλος φαίνεται να είναι ο 18χρονος γιος του, με τον οποίο πηγαίνουν συχνά στο θέατρο και στο γήπεδο. Επιλέγει να μην ντύνεται σαν μάνατζερ. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...