Υψηλό ουρικό οξύ. Είναι επικίνδυνο;

27 Ιουνίου 2013Το ουρικό οξύ παράγεται από την φυσική καταστροφή των κυττάρων του οργανισμού μας και από τις τροφές που καταναλώνουμε. Η μεγαλύτερη ποσότητα ουρικού οξέος φιλτράρεται από τα νεφρά και αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων και των κοπράνων. Ωστόσο, αν παράγεται παραπάνω ουρικό οξύ από όσο πρέπει ή αν τα νεφρά μας για κάποιο λόγο δεν έχουν τη δυνατότητα να τον επεξεργαστούν, τότε η ποσότητα του ουρικού οξέος στον οργανισμό αυξάνεται.

Τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία στέρεων κρυστάλλων στις αρθρώσεις. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί μια επώδυνη πάθηση που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα.

Υψηλές τιμές ουρικού οξέος:

Προκαλούνται από προβλήματα όπως: νεφρικές νόσοι και βλάβες, αυξημένη κατανομή  κυττάρων λόγω ορισμένων τύπων καρκίνων, εξάρτηση από το αλκοόλ, προεκλαμψία, ηπατική νόσος (κίρρωση), παχυσαρκία,  ψωρίαση, υποθυρεοειδισμός, υποσιτισμός ή δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Για να ρίξετε τα επίπεδα ουρικού οξέος, να μην καταναλώνετε τροφές που έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα εντόσθια (συκώτι, εγκέφαλος), τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, αρνί), το κρέας θηραμάτων και ορισμένα θαλασσινά (σαρδέλες, ρέγγα, χτένια), και μπύρα.


Χαμηλές τιμές ουρικού οξέος:

Προκαλούνται από προβλήματα όπως:  σοβαρή ηπατική νόσος, νόσος του Wilson, ή ορισμένοι τύποι καρκίνου. Το σύνδρομο της ακατάλληλης αντιδιουρητικής ορμόνης (SIADH), είναι  μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλες ποσότητες υγρών να συσσωρεύονται στο σώμα και αποτελεί επίσης αιτία ύπαρξης χαμηλών επιπέδων ουρικού οξέος.  

Για να επαναφέρετε τα επίπεδα του ουρικού σας οξέος στα φυσιολογικά του επίπεδα θα πρέπει να καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως: κόκκινα κρέτα, όσπρα, γαλακτοκομικά. Ίσως ο γιατρός σας σας συστήσει την λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ