Η ομάδα αίματος επηρεάζει την υγεία μας!

Είναι δυνατόν να επηρεάζει η ομάδα αίματος τον κίνδυνο που διατρέχουμε να αναπτύξουμε καρκίνο, υπογονιμότητα, πεπτικό έλκος ή και λοιμώδη νοσήματα ακόμα, όπως η ελονοσία; Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως – στην χειρότερη περίπτωση – είναι πάρα πολύ πιθανό…

Η νεώτερη μελέτη για τις ομάδες αίματος δείχνει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν αυτό το όφελος σε μελέτη με 20.000 εθελοντές. Η μελέτη τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί σε μία από τις σημαντικότερες ιατρικές επιθεωρήσεις, την «The Lancet», έδειξε πως όσοι φέρουν το γονίδιο Adamts7 διατρέχουν σημαντικό υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Σε όσους φορείς όμως έχουν ομάδα αίματος Ο, το Adamts7 δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέρντοκ Ράιλι, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο, λέει πως αυτή η γνώση θα μπορούσε να συμβάλει στην επινόηση νέων φαρμάκων για όσους κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα, τα οποία θα μιμούνται την ωφέλιμη δράση του γονιδίου όσων έχουν ομάδα αίματος Ο.

Φυσική εξέλιξη

Η ομάδα αίματος που έχει καθένας από εμάς καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του.

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στην δημιουργία τεσσάρων ομάδων αίματος: την Α, την Β, την ΑΒ και την Ο. Υπολογίζεται ότι το περίπου 45% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος Ο, το 41% έχει ομάδα αίματος Α, το 10% έχει ομάδα αίματος Β και μόλις το 4% έχει ομάδα αίματος ΑΒ.

Κάθε μία από αυτές τις ομάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε για να παράσχει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες, αλλά κάθε μία έχει και τις αδυναμίες της.

Όσοι λ.χ. έχουν ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία, σε σύγκριση με όσους έχουν οποιαδήποτε από τις άλλες τρεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι πιο ευάλωτοι στην χολέρα και στο πεπτικό έλκος που προκαλείται από βακτήρια.

Αρρώστιες του πεπτικού

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζονται από αρκετά πειστικά στοιχεία. Την δεκαετία του ’50, μελέτη σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου είχε δείξει ότι ο κίνδυνος εκδηλώσεως γαστρικού (στομαχικού) καρκίνου είναι πολύ υψηλότερος για όσους έχουν ομάδα αίματος Α απ’ ό,τι για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο.

Επιπλέον, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους να εκδηλώσουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου.

Πριν από λίγες ημέρες, το εύρημα αυτό επιβεβαίωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 35 χρόνια περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές.

Η μελέτη αυτή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκούσταφ Έντγκρεν από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του πανεπιστημίου, έδειξε πως όσοι έχουν ομάδα αίματος Α είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνους του πεπτικού, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και η κατάχρηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Αντίστοιχα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί πεπτικό έλκος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ ή Β, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους έχουν ομάδα αίματος Α ή Ο.

Γυναικολογικά νοσήματα

Οι ομάδες αίματος έχουν επίσης σχετισθεί με γυναικολογικές διαταραχές και νοσήματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Άϊνσταϊν στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρτ Νεγιάτ, ανακοίνωσαν πως η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος.

Μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.

Επιπλέον, όσες είχαν ομάδα αίματος Α παρουσίαζαν με βραδύτερο ρυθμό την μείωση στον αριθμό των παραγόμενων ωαρίων με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ομάδες αίματος έχουν σχετιστεί και με άλλα γυναικολογικά νοσήματα. Τον περασμένο μήνα, λ.χ., μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή Β διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου των ωοθηκών.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ διατρέχουν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες από τις υπόλοιπες να αναπτύξουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία οφείλεται στην επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης – και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή της εγκύου και του μωρού της.

Γαστρεντερίτιδες και παχυσαρκία

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως, μολονότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν μειωμένο κίνδυνο πεπτικών καρκίνων, είναι πιο ευάλωτα στον νοροϊό – το βακτήριο που προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα και ενδέχεται ακόμα και να απειλήσει τη ζωή.

Οι άντρες με ομάδα αίματος Ο, εξάλλου, μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι επιρρεπείς στην συσσώρευση περιττών κιλών, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg, στην Κοπεγχάγη.

Η μελέτη τους έδειξε πως οι άντρες αυτοί διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας όταν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση – ίσως διότι η ρύπανση ενεργοποιεί φλεγμονώδεις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που τους οδηγούν στην συσσώρευση λίπους.

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα